Do góry

Anoreksja a metabolizm cholesterolu

Naukowcy są coraz bliżej powiązania anoreksji z wariantami genu kodującego enzym regulujący metabolizm cholesterolu. Największe dotychczasowe badanie obejmujące sekwencjonowanie DNA chorych wskazuje kierunek, którego nikt wcześniej nie rozważał – tajemniczo przekonują badacze.

Anoreksja i jej rozwój ciągle są jedna wielką niewiadomą. Dotychczas istniały przypuszczenia, że dużą rolę odgrywały tu czynniki kulturowe, dojrzewanie, stres i sieci społeczne, ale niedawno przeprowadzone badania na bliźniętach wskazują coś innego. Okazuje się bowiem, że największy wpływ mają czynniki genetyczne, ale jakie konkretnie – nie było wiadomo. 

Jak dotąd genetyczne badania pacjentów dały niewiele replikowalnych wyników, a w związku z tym, iż w grę wchodzi wiele genów, odpowiedź mogłyby przynieść jedynie studia zakrojone na wielką skalę. Dlatego w najnowszym eksperymencie uwzględniono dane genetyczne ponad 1205 chorych i 1948 zdrowych osób, które tworzyły grupę kontrolną.

Projekt podzielano na etapy, w pierwszym katalogowano warianty genów wybierając te wcześniej powiązane z odżywianiem i wskazane w ramach badań nad anoreksją. Z tego w grupie 334 osób w zestawie 152 genów kandydujących stwierdzono tylko w kilku przypadkach istotne statystyczne powiązania z jadłowstrętem psychicznym. Jedna z najsilniejszych korelacji dotyczyła genu kodującego mikrosomalną hydroksylazę epoksydową typu 2. (enzym regulujący metabolizm cholesterolu) – EPHX2.

Podczas kolejnego etapu przeprowadzano badania replikacyjne. Przyglądano się różnym kohortą osób zdrowych i chorych oraz stosowano inne metody analizy genetycznej. Jakie wnioski? Rzeczywiście u jednostek z jadłowstrętem warianty EPHX2 występują częściej. Naukowcy zajrzeli również do badania podłużnego chorób serca (Bogalusa Heart Study, BHS) i stwierdzili, że grupa wytypowanych wariantów EPHX2 zmienia normalną relację między wskaźnikiem masy ciała (BMI) a poziomem cholesterolu. Myśleliśmy, że w miarę trwania studium odkrycie dotyczące EPHX2 może odejść w niepamięć lub stać się mniej przekonujące, ale ciągle znajdowaliśmy dowody sugerujące, że [gen] odgrywa [pewną] rolę w anoreksji – przyznaje prof. Nicholas J. Schork z Instytutu Ellen Scripps.

Nadal wielką niewiadomą jest w jaki sposób warianty EPHX2, które wywołują nieprawidłowy metabolizm cholesterolu, miałyby podtrzymywać lub wyzwalać jadłowstręt psychiczny. Ale co istotne w tych rozważaniach, że w końcu mimo poważnego niedożywienia, pacjenci z anoreksją mają często nadzwyczajnie wysoki poziom cholesterolu we krwi. Dodać należy, iż wcześniejsze badania sugerowały jakoby chudniecie u ludzi z depresją prowadziło do wzrostu cholesterolu, który z kolei ma powiązania z dobrym nastrojem. Stąd wniosek, że z powodów genetycznych niektórzy pacjenci z anoreksją mogą mieć lepszy nastrój przez niejedzenie (via wysokie stężenie cholesterolu).

Źródło: kopalniawiedzy.pl