fbpx
17 Sierpień, 2019
Warszawa
24 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Bakteria zdolna do produkcji olejku eterycznego

Została odkryta bakteria przyczyniająca się do zmiany struktury molekularnej olejków i nadająca im właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz antyutleniające. Bakteria została odkryta w komórkach produkujących olejki, głównie w korzeniu gdzie są ściśle powiązane z produkcją olejku eterycznego.

Badania przeprowadzone nad Wetiwerią pachnącą(Vetiveria zizanioides) przez naukowców z różnych dziedzin (mikrobiologów: Pietra Alifano i Luigi Del Giudice, biologa Massimo Maffei oraz kolegów) wykazały, że komórki korzenia tropikalnej rośliny produkują kilka olejków prekursorowych, które są następnie przekształcane przez bakterie do olejku wetiwerowego.

Wetiweria pachnąca jest jedyną trawą uprawianą specjalnie dla olejku eterycznego, który składa się głównie ze związków chemicznych zwanych seskwiterpenami. Roślina wykorzystuje je jako feromony i hormony juwenilne. Olejki eteryczne pozyskiwane z wetiwerii pachnącej zawiera również alkohole i węglowodory, które łącznie z seskwiterpenami są używane w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym.
Przedsiębiorstwa perfumeryjne odnoszą liczne korzyści z olejku wetiwerowego, którego zapach i smak zależą od aktywności bakterii.
Wyżej omówione badania otwierają nowe horyzonty w przemyśle kosmetycznym, w którym coraz więcej dobroczynnych właściwości przypisuje się naturalnym składnikom bioaktywnym.