fbpx
25 Sierpień, 2019
Warszawa
16 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Białko przez które tyjemy

Pozbawienie myszy enzymu o nazwie MGAT2 odpowiedzialnego w jelitach za metabolizm tłuszczy chroni zwierzęta przed otyłością – informują naukowcy z USA na łamach pisma „Nature Medicine”.

Ludzki organizm bardzo skutecznie pozyskuje tłuszcz spożywany wraz z jedzeniem i odkłada go w postaci tkanki tłuszczowej jako magazyn energii. Mechanizm ten jest zabezpieczeniem na okresy ograniczonej dostępności pożywienia, jednak jeżeli jemy dużo przyczynia się do problemu otyłości.

Robert Farese wraz z kolegami z University of California w San Francisco wykazał, że enzym o nazwie MGAT2 jest u myszy niezbędny dla odkładania tłuszczu w organizmie.

Naukowcy odkryli, że myszy bez MGAT2 nie tyją nawet karmione paszą wysokotłuszową, nie mają również podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, ani stłuszczonej wątroby. Badacze zaobserwowali, że zwierzęta te jedzą i przyswajają tłuszcz normalnie natomiast bez MGAT2 zredukowane jest przechodzenie tłuszczy do krwi. Dochodzi do rozkładu tłuszczy i bieżącego zużycia energii, a nie tak jak w przypadku normalnych zwierząt do gromadzenia jej w postaci tkanki tłuszczowej.

Autorzy pracy podsumowując swoje odkrycie piszą, że ponieważ MGAT2 jest enzymem działającym w jelitach będzie można w łatwy sposób zahamować jego aktywność farmakologicznie i być może już wkrótce pomóc w ten sposób ludziom otyłym.

źródło: PAP