fbpx
22 Lipiec, 2019
Warszawa
23 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Co z tym triklosanem?

Europejski Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich (SCCPThe European Commission’s Scientific Committee on Consumer Products) wydał opinię w sprawie triklosanu.

Triklosan jest związkiem chemicznym wykorzystywanym jako popularny składnik antybakteryjny produktów higienicznych. W szczególności  występuje w pastach do zębów i mydłach antybakteryjnych.

Dane statystyczne informują, że w USA każdego dnia zużywa się około 1,5 tony tej substancji.

W wyniku kontaktu triklosanu z wodą chlorowaną zaczyna wydzielać się chloroform, który podejrzany jest o właściwości  rakotwórcze.

Według najnowszej opinii SCCP triklosan nie jest niebezpieczny jeśli jego stężenie w produktach kosmetycznych nie przekracza 3%.

Szczególną uwagę zwrócono na wysokie wchłanianie przezskórne z preparatów stosowanych zewnętrznie oraz z środków higieny jamy ustnej. Dlatego wyroby kosmetyczne, które pozostają na skórze (balsamy, kremy), oraz płyny do płukania jamy ustnej nie powinny zawierać triklosanu w wyższym niż w omawianym stężeniu ze względu na zwiększoną absorbcję.