fbpx
25 Sierpień, 2019
Warszawa
28 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Co zrobić, aby zmniejszyć ryzyko alergii

Co piąta osoba na świecie cierpi na zmiany skórne wywołane alergią. Współczesny styl życia, zanieczyszczenia powietrza, duża ilość konserwantów w środkach spożywczych, chemicznych oraz kosmetycznych sprzyja powstawaniu chorób alergicznych. U ponad 6 mln Polaków wykryto alergię za pomocą testów punktowych na skórze. Wielu z nas zastanawia się czy alergia to choroba dziedziczna i czy można jej uniknąć.

Przypomnijmy, że alergia jest pojęciem wprowadzonym do medycyny w roku 1906, które oznacza, że organizm w specyficzny sposób reaguje na substancje obce (allos = obcy, ergin = praca). Ogólnie alergia jest reakcją układu immunologicznego na obcą substancję ze środowiska zewnętrznego.

Gdy dochodzi do kontaktu alergenu (substancji obcej) z naszym organizmem, układ immunologiczny jest o tym „informowany” i jednocześnie wytwarza białka – przeciwciała.

Jest to złożony proces. któremu towarzyszy wytwarzanie hormonów tkankowych m.in. takich jak histamina, która ma za zadanie ułatwić komórkom układu odpornościowego dostanie się do miejsca, w którym zlokalizowano obce białka.

W wyniku reakcji antygenu z przeciwciałami we krwi człowieka lub pod wpływem czynników niszczących komórki magazynujące histaminę (np. zimna lub ucisku) dochodzi do uwalniania histaminy i rozwoju reakcji zapalnej. Działanie histaminy opiera się na pobudzaniu receptorów H1, H2 i H3

Efektem pobudzenia receptorów H1 jest:

  • zwiększenie przepuszczalność naczyń żylnych zawłośniczkowych, w wyniku czego dochodzi do powstania obrzęków, bladych bąbli, krostek i innych zmian skórnych;
  • rozszerzenie naczyń krwionośnych,w wyniku czego pojawia się zaczerwienienie, może też wystąpić spadek ciśnienia krwi;
  • skurcz mięśni gładkich oskrzeli charakterystyczny w astmie;
  • skurcz macicy grożący poronieniem u ciężarnych;
  • skurcz mięśni przewodu pokarmowego.

Histamina wydzielona w dużych ilościach do tkanki podskórnej drażni zakończenia nerwowe, powodując świąd i ból.

Efektem pobudzenia receptorów H2 jest:

  • przyspieszenie tętna, zwiększenie wydajności serca,
  • stymulowanie wydzielanie soków trawiennych w żołądku.

Receptory H3 znajdują się w OUN, w podwzgórzu. Histamina odgrywa tam rolę neuroprzekaźnika.

Coraz większa zapadalność na choroby alergiczne skłoniła naukowców do poszukiwania skutecznego leku chroniącego przed alergią oraz eliminującego jej objawy. Badacze ze ze szpitala Johnsa Hopkinsa twierdzą, że kwas foliowy zapobiega rozwojowi alergii. Od wielu lat sugeruje się, że kwas foliowy posiada zdolność do blokowania niepożądanych reakcji zapalnych. Ponieważ alergie zaliczane są do chorób o podobnym podłożu, od pewnego czasu podejrzewano zdolność witaminy B9 do leczenia reakcji uczuleniowych. Kolejnych dowodów w tej sprawie dostarczają badacze z amerykańskiego szpitala.

Obserwacji poddano ponad 8000 osób w wieku od 2 do 85 lat. Poszukiwano u nich związku pomiędzy poziomem folianów (soli kwasu foliowego, będących aktywną formą tego związku w organizmie człowieka) a stężeniem przeciwciał klasy E (IgE). Zwiększenie ilości tych ostatnich jest zjawiskiem charakterystycznym dla reakcji alergicznych, wliczając w to m.in. astmę.

Jak wykazała analiza zebranych informacji, pacjenci o obniżonej zawartości folianów (poniżej 8 nanogramów na mililitr krwi) uskarżali się na wystepowanie objawów alergii i astmy aż o kilkadziesiąt procent częściej od tych, u których stężenie tego związku wynosiło powyżej 18 nanogramów na mililitr. Osoby te znacznie częściej uskarżały się też na typowe objawy reakcji uczuleniowej, takie jak świszczący oddech i utrudnienie oddychania, zaś w ich krwi stwiedzono wyższe stężenie IgE.

Dotychczas nie udało się precyzyjnie ustalić mechanizmu odpowiedzialnego za ochronne działanie kwasu foliowego oraz jego soli. Bez wątpienia warto jednak dbać o przyjmowanie odpowiedniej ilości witaminy B9. Znaczne ilości tej substancji zawierają m.in. warzywa liściaste, rośliny strączkowe oraz orzechy.

Źródło: Kopalnia wiedzy