23 Apr, 2019
Warsaw
19 ° C
Do góry
Szansa dla twórczych kosmetologów - innowacje

Cudowne rośliny zawierające karotenoidy

Każdy z nas dąży do zdrowego, zadbanego wyglądu. Umożliwia nam to szeroka gama kosmetyków zawierające przeróżne składniki aktywne, mające zbawienny wpływ na naszą skórę. Najnowszy trend stawia na kosmetyki naturalne, powstające z bogactw, którymi obdarza nas matka natura.

Karotenoidy obejmują liczną grupę związków, głównie barwników roślinnych- czerwonych, pomarańczowych lub żółtych, których wspólnych elementem jest izopren lub produkty jego uwodornienia. Barwa jest uwarunkowana obecnością sprzężonych wiązań podwójnych. Karotenoidy występujące w świecie roślinnym dzielimy na karoteny, których przykładem są karoten i ksantofile (kapsorubinę, kapsantynę). Do najbardziej znanych karotenoidów należą: karoten, kryptoksantyna, luteina, likopen zeaksantyna i astaksantyna. 

Do karotenoidów mających właściwości przeciwutleniające, należą również zeaksantyna- występująca w kukurydzy, dzikiej róży i w rokitniku, krocetyba obecna w kwiatach dziewanny i w szafranie oraz kryptoksantyna występująca w owocach cytrusowych. Ponadto luteina (karotenoid glonów, obecny też w szpinaku, kapuście włoskiej, kukurydzy i brokułach), która likwiduje rodniki nadtlenkowe i neoksantyna-  występuje w szpinaku- hamuje produkcję nadtlenów i przyłączania się do DNA karcenogenu chemicznego DMBA, jest substancją przeciwnowotworową, hamującą karcenogenezę na etapie inicjacji i postinicjacji.

W naturze występuje wiele roślin, które zawierają karotenoidy. Rośliny te dzięki znakomitym właściwością znalazły swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i medycznym.

Rokitnik

Krzew lub drzewo o wysokości 4-6 m, nie posiada zapachu.

Rośnie w surowym klimacie Syberii, rokitnik jest prawdziwą bombą witamin naturalnych. Olej z Rokitnika jest najlepszej jakości produktem pod względem zawartości naturalnych karotenoidów. Pozyskiwany jest metodami tradycyjnymi z owoców i liści rokitnika. W naturalnym syberyjskim oleju z rokitnika, karoten jest obecny razem z innymi karotenoidami (karoten , luteina, zeaksantyna) i innymi związkami wspomagającymi. 

Rokitnik znalazł swoje zastosowaniu w leczeniu wielu schorzeń. Stosowany jest przy porażeniach oraz oparzeniach skóry. Wspomaga leczenie: choroby wrzodowej, miażdżycy, chorób serca, chorób skórnych (łuszczyca, łupież, oparzeniach, odleżynach), uszkodzenia skóry przez promieniowanie słoneczne i rendgenowskie, awitaminozy, schorzeń błoń śluzowych jamy ustnej, genitaliów czy odbytnicy.

Jest wykorzystywany jako środek przeciwnowotworowy, bakteriobójczy i na porost włosów. Stosowany jest w terapii ran nekrotycznych- zmniejsza blizny. Pomaga w zwalczaniu: choroby gorączkowej wywoływanej przez bakterie lub wirusy, krwawień z małych naczyń krwionośnych, stanów zapalnych narządów, biegunki i dolegliwości gośćowej.

Olej z rokitnika wykorzystywany jest jako środek poprawiający samopoczucie, działa regenerująco na organizm człowieka. Znalazł swoje zastosowanie w terapii gastroenterologicznej, w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, owrzodzeniach żołądka, dwunastnicy i jelit oraz po terapii popromiennej.

W kosmetyce olej z rokitnika wykorzystuje się do produkcji płynów do demakijażu, które charakteryzują się właściwościami bakteriobójczymi. Używany jest do produkcji płynów nawilżających. Olej z rokitnika przyśpiesza ziarninowanie ran i regenerację naskórka. Rokitnik zawierają kremy zapobiegające starzeniu się skóry oraz kosmetyki ochrony przeciwsłonecznej. Dodawany jest do maseczek do twarzy. Karotenoidy zawarte w rokitniku pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki, które atakują naszą skórę i powodują przyspieszenie procesu jej starzenia się. Olejek z rokitnika oddziaływuje na wierzchnie warstwy naskórka przyczyniając się do wygładzenia skóry, poprawienia jej struktury i kolorytu oraz zmniejszenia zrogowaceń.

Nagietek

Gatunek rośliny jednorocznej należącej do rodziny astrowatych (Asteraceae Dumort). Ma też inne lokalne nazwy: pazurki (Mazowsze), miesięcznica (Wlkp.), paznokietki (krakowskie). Pochodzi z terenów śródziemnomorskich lub Iranu, gdzie spotykany jest do dzisiaj na stanowiskach naturalnych. W wielu krajach świata (również w Polsce) jest uprawiany.

Jest kwiatem niemal że magicznym- jednocześnie pięknym i bardzo cennym w kosmetyce i lecznictwie. Nagietek zawiera likopen, który charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Produkty z nagietka pomagają w leczeniu choroby wrzodowej, uspokajają i obniżają ciśnienie krwi. Działa jako delikatny środek rozkurczowy. Wykorzystywany jest w leczeniu dolegliwości skórnych. Łagodzi i leczy skórę szorstką, spierzchniętą i podrażnioną. W kosmetyce wykorzystuje się go w preparatach do cery suchej, wymagającej i wrażliwej. Występuje w kremach przeznaczonych dla niemowląt i dzieci.

Stosowany jest w kosmetykach zapobiegających szkodliwemu wpływowi promieniowania UV (odbudowuje zniszczone pod wpływem promieniowania UV włókna kolagenowe i elastynowe – w efekcie następuje ogólne pogrubienie i renowacja skóry). Na rynku kosmetycznym występują kremy z nagietkiem- przywracają równowagę, balsamy dla kobiet karmiących piersią, peeling do cery suchej i wrażliwej oraz nawilżające kremy z samoopalaczem. Nagietek wchodzi w skład toników (normalizuje pracę gruczołów łojowych – w efekcie skóra się mniej przetłuszcza i zmniejszają się tendencje do tworzenia zaskórników i wyprysków.

Jagody Goij

To bardzo zdrowe owoce kolcowoju pospolitego. Roślinę tę można spotkać w mongolskich i tybetańskich Himalajach. Także jest uprawiana w Polsce. Zdaniem wielu dietetyków jagody Goji to najzdrowsze owoce na świece. Goji to najlepszy sposób na zachowanie młodej, jędrnej skóry. Jagody Goji są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, czyli substancji zwalczających wolne rodniki, a tym samym spowalniających starzenie się organizmu. Jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu, zeaksantyny, likopenu i  luteiny. Dieta bogata w te składniki pomaga zmniejszyć ryzyko występowania zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, co jest główną przyczyną utraty wzroku u osób powyżej 65 roku życia. W Azji używano Goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy. Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód Goji pomaga na wszelkie problemy trawienne. Długotrwale stosowanie zapewnia: wzmocnienie stawów, kości, systemu odpornościowego, wyszczupla, poprawia również witalność.

Na rynku pojawiły się liczne produkty zawierające owoce goji. Mamy do wyboru: żele pod prysznic, szampony do włosów, balsamy do ust i ciała, kremy do rąk, kremy do twarzy. Jagody cieszą się szerokim zastosowaniem, ponieważ zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomagają skórze zachować młodość i jędrność. Spowalniają proces starzenia i chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Stosowany jest w kremach chroniących skórę przed promieniowaniem UV, używany jest do kosmetyków odmładzających i regenerujących. Jego działanie jest bardzo korzystne dla skóry, utrzymuje prawidłową gęstość oraz jędrność.

Bez czarny

Należy do najstarszych roślin leczniczych. 

Gatunek roślin z rodziny piżmowatych. Za obszar występowania uchodzi część Europy pozostająca pod wpływem klimatu oceanicznego i suboceanicznego oraz zachodnia części basenu Morza Śródziemnego

Surowcem leczniczym bzu czarnego są: owoce i kwiaty. Mają one działanie moczopędne, napotne i oczyszczające organizm z toksyn. Owoce ponad to wykazują działanie lekko przeczyszczające i przeciwbólowe. Kwiaty natomiast posiadają właściwości przeciwzapalne. Bez czarny stosowany jest w leczeniu chorób gorączkowych, jako środek moczopędny. Wykazuje się działaniem przeczyszczającym, przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Stosowanie bzu czarnego w kosmetyce wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie, ściągająco, przeciwbakteryjnie i złuszczająco. Wyciągi z bzu czarnego szczególnie są wykorzystywane w kosmetykach do cery tłustej i mieszanej.

Malina

To krzew z rodziny Rosacea o charakterystycznych czerwonych owocach. Rośnie w strefie umiarkowanej, w rejonach Azji, Ameryki i Europy [10]. Malina zawiera głównie likopen i β-karoten. Olej z malin ma działanie przecwirodnikowe, chroni DNA komórek.  Działa przeciwnowotworowo oraz zabezpiecza przed mutacją genów. Jest środkiem przeciwgrzybicznym, przeciwwirusowym i antyseptycznym.

Olej z malin jest powszechnie używany w kosmetyce do pielęgnacji każdego typu skóry. Poprawia barierę lipidową  naskórka, chroni przed nadmierną utrata wody i przywraca prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu skóry. Przede wszystkim stosowany jest w preparatach przeznaczonych do cery trądzikowej, ponieważ reguluje pracę gruczołów łojowych, odblokowuje pory skóry oraz redukuje zaskórniki. Olej z pestek malin jest składnikiem kosmetyków przed i po opalaniu, wzmacnia odporność i chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym, łagodzi rumień posłoneczny. Zalecany dla osób zmagających się z przebarwieniami, wykazuje właściwości rozjaśniające. Posiada zdolność hamowania produkcji melaniny, która produkowana jest pod wpływem nadmiernej ilość promieniowania słonecznego. Przeciwdziała tworzeniu się nieregularnych przebarwień. Jako silny przeciwutleniacz jest dobrym składnikiem balsamów do ust i  kremów przeciwzarszczkowych. Ponadto wykazuje właściwości nawilżające i regenerujące. Uelastycznia, ujędrnia i natłuszcza skórę oraz ułatwia penetrację składników aktywnych w głąb skóry.

Pomidor

Rodzaj rośliny z  rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej. Występuje w Azji, Ameryce Południowej i Północnej i Europie.  Występujący w pomidorze likopen minimalizuje ryzyko zachorowań na nowotwory przełyku, żołądka, okrężnicy i odbytnicy, a także w mniejszym stopniu na raka jamy ustnej, gardła i pęcherza moczowego. Związek ten chroni również przed schorzeniami serca (miażdżyca, choroby niedokrwiennej serca) i naczyń krwionośnych oraz tłumi syntezę cholesterolu. Rola ochronna likopenu może polegać na pobudzaniu komunikacji międzykomórkowej przez tzw. połączenia typu neksus, czyli kanały białkowe w błonach komórkowych. Utrudnia tworzenie się substancji wywołujących nowotwory oraz hamuje nienaturalne podziały komórek w organizmie. Indukuje również apoptozę i wpływa na system immunologiczny przez zwiększanie liczby komórek obronnych.

Kosmetyki wykorzystujące w swoim składzie olej z pomidora zmniejszają szkodliwe efekty promieniowania słonecznego zarówno te krótkotrwałe (poparzenia słoneczne), jak i długotrwałe (rak). Pobudzają naturalną ochronę przeciwsłoneczną. Olej z pomidora stosowany jest przede wszystkim w formulacjach kosmetycznych, których zadaniem jest odnowa naskórka i ochrona przed promieniowaniem ultrafioletowym  Ponadto stosowany jest również w kremach poprawiających sprężystość skóry, ant-age, które spłycają istniejące zmarszczki i spowalniają powstanie nowych. Wykorzystywany jest leczeniu  trądziku młodzieńczego. Rozjaśnia cerę, poprawia koloryt. 

Przyśpiesza gojenie się ran. Poprawia kondycję skóry, nawilża ją, odżywia, zmiękcza i oczyszcza. Działa regenerująco- ujędrniająco oraz rewitalizująco, wykorzystywany jest w tonizacji cery tłustej i w formulacjach kosmetycznych przeznaczonych dla skóry suchej, szarej oraz zmęczonej.

Aronia czarno owocowa

Jest krzewem wywodzącym się z rodziny różowatych. Pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim. W owocach aronii głównie występuje likopen i kantaksantyna. Krzew aroni czarno owocowej wpływa na neutralizację komórek nowotworowych. Działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i przeciwbakteryjnie. Charakteryzuje się wysoką aktywnością antyoksydacyjną. Przeciwdziała owrzodzeniom żołądka, zapaleniu trzustki. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiega zakrzepom i miażdżycy.

Wyciąg z aronii powoduje także złagodzenie przebiegu cukrzycy. Aronia wywiera korzystny wpływ na działanie układu krążenia, przebieg choroby popromiennej. Związki aronii wchodzą w skład preparatów dermatologiczno-kosmetycznych, chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. 

Arbuz

Rodzaj roślin z rodziny dyniowatych. Występuje w Azji, Afryce, Ameryce Północnej i Południowej oraz Europie. Polepsza przemianę materii, wpływa korzystnie na układ pokarmowy. pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów. Arbuz jest gatunkiem moczopędnym, zalecanym dla chorych na nerki. Z badań wynika również, że podobnie jak pomidor jest źródłem likopenu, który ma właściwości wspomagania leczenia chorób nowotworowych. Dzięki zawartości likopenu chroni skórę przed wolnymi rodnikami, a także przeciwdziała poważnym chorobom takim jak zapalenia kości i stawów, nowotwór prostaty, choroby serca i choroby układu moczowego.

Arbuz to doskonały kosmetyk do cery suchej i zniszczonej. Arbuzowe kosmetyki nawilżają i nadają skórze miękkości i elastyczności, znakomicie nadają skórze blasku, rozświetlają ją i pozostawiają promienną i zadbaną cerę. Lekkie kremy arbuzowe doskonale tonizują i dodają skórze blasku. Dodatkowym atutem jest ich lekkość przez co nie zapychają porów i mogą być stosowane przez osoby o skórze tłustej i trądzikowej. Arbuz pomaga odżywiać skórę zarówno od zewnątrz w postaci kremów czy zabiegów ale także od wewnątrz kiedy go spożywamy. Arbuz ma tez właściwości odmładzające i przeciwzmarszczkowe. Za jego pomocą nie zlikwidujemy głębokich zmarszczek, ale te drobne można znacznie wygładzić i zapobiec powstawaniu nowych.

Czerwony Grapefruit

Łacińska nazwa grejpfrut Citrus paradis oznacza dosłownie „cytryna z raju”. Pochodzi z Barbados i Jawy. Obecnie występują głównie w krajach strefy podzwrotnikowej – Kalifornia, Floryda, Izrael i na Kubie. Zawiera duże ilości likopenu. Jego dobroczynna moc sprawiła, że szybko sięgnął po niego przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny. Znakomicie obniża poziom cholesterolu we krwi. W leczeniu cukrzycy powoduje wzrost poziomu produkowanej insuliny i zmniejsza poziomu glukozy we krwi. Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka. Chroni nas przed negatywnymi skutkami działania wolnych rodników – cząsteczek uszkadzających komórki organizmu. Chronią przed nowotworami pęcherza, trzustki i szyjki macicy.

Owoce cytrusowe mają również wiele cennych substancji wpływających na wygląd i kondycję naszej skóry. Grejpfrut nawilża i oczyszcza skórę. Normalizuje też przepuszczalność skóry, odpręża ją i tonizuje, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Likopen zawarty w grapefruitach doceniany jest przede wszystkim jako silny i efektywny antyoksydant zwalczający wolne rodniki i wspomagający ochronę przeciwsłoneczną. Grapefriut stosowany jest jako składnik wielu preparatów stymuluje syntezę kolagenu, którego ilość spada wraz z wiekiem. Ma szczególne znaczenie w pielęgnacji cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym, poprawia gojenie oraz rozjaśnia przebarwienia. Kuszący jest też sam zapach grejpfruta.

Firmy kosmetyczne wykorzystują go w wielu recepturach: do produkcji pomadek i błyszczyków, żeli i płynów do kąpieli, kremów do pielęgnacji ciała i maseczek do twarzy, oraz do wielu, wielu innych preparatów. Jego zapach wzbogaca wody toaletowe i perfumy renomowanych firm. Szczególną pozycję w kosmetyce osiągnął olejek grejpfrutowy i dlatego bardzo chętnie jest wykorzystywany w aromaterapii. Ma on działanie tonizujące i przeciwdepresyjne. Jego świeży, orzeźwiający zapach łagodzi stres, napięcie nerwowe i migrenowe bóle głowy o podłożu nerwicowym.

Marchew

Marchew zwyczajna Daucus carota L. – gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest również rośliną uprawną. W Polsce w stanie dzikim jest rośliną bardzo pospolitą. Zawiera liczne karotenoidy: α- i β -karoten. Korzeń ma właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwcukrzycowe, rozkurczowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje trawienie. Zwiększa odporność i elastyczność skóry oraz błon śluzowych. Owoc działa moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczowo na naczynia wieńcowe serca. Korzeń marchwi stosuje się w zaburzeniach trawiennych u niemowląt i dzieci, w niedożywieniu, niedokrwistości, stanach zapalnych skóry, zaburzeniach przemiany materii, stanach zapalnych dróg moczowych, przeciwko owsikom i glistom, w początkach cukrzycy i miażdżycy. Wyciągi z owoców marchwi zaleca się pomocniczo w chorobie wieńcowe. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość karotenu, korzystnie wpływającego na nasz wzrok, wzmacniającego odporność naszego organizmu i korzystnie wpływającego na stan i koloryt naszej skóry, co ma duże znaczenie zwłaszcza latem, gdy się opalamy.

Olejek otrzymany z nasion używany jest w przemyśle perfumeryjnym. Wyciągi z marchwi są składnikiem, płynów do pielęgnacji twarzy oraz kremów ochronnych do opalania, regulujących serum, przeciwstarzeniowych, likwidujących efekty fotostarzenia, przeciwtrądzikowych, w preparatach zmiękczających naskórek i samoopalających. Marchew wykorzystywana jest do  leczenie fotouwrażliwień u pacjentów z protoporfiną, łagodzi on objawy ostrego i przewlekłego fotouszkodzenia skóry.  

Papaja

Melonowiec właściwy (Carica papaya L.), nazywany przeważnie papają, czasami melonowym drzewem – gatunek rośliny z rodziny melonowcowatych (Caricaceae). Pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej (Meksyk, Floryda). Obecnie uprawiany w tropikach i subtropikach. Miąższ owoców jest bardzo bogaty w β-karoten, luteine i likopen. Papaja wykorzystywana jest jako środek wspomagający trawienie. Wykazuje także właściwości wspomagające organizm w likwidowaniu stanów zapalnych. Nie działa wprawdzie bezpośrednio przeciwzapalnie, ale pobudza metabolizm, co ma wpływ na ograniczenie szkód i tworzenie nowej, zdrowej tkanki. Papaja zwiększa płynność krwi i rozkłada substancje trujące w ognisku zapalnym. Przeciwdziała także tworzeniu się patologicznych kompleksów immunologicznych, które wywołują nowe zapalenia i spowalniają obronę organizmu. Zapobiega zapaleniu błony śluzowej, żołądka oraz dolegliwości trawiennych i trzustki.

Papaja zawiera bardzo cenne antyoksydanty chroniące skórę przed wolnymi rodnikami. Wysoka zawartość naturalnych antyoksydantów pomaga chronić cały organizm. Dzięki nim nasza skóra wygląda młodziej i łatwiej walczyć jej z szkodliwymi substancjami pochodzenia zewnętrznego. Dzięki papai skóra jest jędrniejsza i wygładzona, a cellulit zostaje zredukowany. Skóra po użyciu kosmetyków z papają jest gładsza a zmarszczki mniej widoczne. Papaja chroni skórę przed działaniem promieniowania UV. Jest bardzo pomocna w walce z plamami skórnymi, przebarwieniami na twarzy i trądzikiem. Poprawia kolor cery i nadaje jej ładny oraz świeży wygląd. Dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne, pobudza syntezę kolagenu. Pobudza regenerację, zwalcza trądzik i stany zapalne.

Róża

Rodzaj krzewów należących do rodziny różowatych (Rosaceae). Rośnie głównie w klimacie umiarkowanym i ciepłym półkuli północnej. Zawierają β -karoten, luteina i likopen. Olejek różany wykazuje działanie uspokajające, przeciwbólowym, antyseptycznym, przeciwzapalnym, wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi podrażnienia. Olejek z róży znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Nawilża i odżywia skórę suchą, wrażliwą, naczynkową jak również skórę uszkodzoną przez nadmierne opalanie. Wygładza blizny pooperacyjne, potrądzikowe, pooparzeniowe. Stosowany jest w kosmetykach przeciwstarzeniowych, tonizujących i przeciwtrądzikowych oraz w preparatach likwidujących zmiany hiperpigmentacyjne. Olej wspomaga łuszczenie się skóry. Używany w preparatach do pielęgnacji zniszczonych włosów.

Borówka czarna

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.) Rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Ma wiele nazw zwyczajowych, m.in. jagoda, czarna jagoda, ciemna jagoda, leśna jagoda, modra jagoda, czernica, czernina. Jest szeroko rozprzestrzeniona w Azji, Europie i Ameryce Północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym i arktycznym. W Polsce jest pospolita, zarówno na nizinach, jak i w górach.  Zawiera β -karoten.  Przejawia się działaniem wzmacniającym włosowate naczynia krwionośne, przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym, promienioochronnym, nawilżającym, zmiękczającym, wygładzającym skórę oraz ściągającym i antyseptycznym. Uszczelnia naczynia krwionośne.

Borówka charakteryzuje się szerokim zastosowaniem w kosmetyce. Wykazuje działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę, zmniejsza również zmiany trądzikowe i potrądzikowe poprawiając stan i wygląd skóry tłustej. Zmniejszają suchość skóry wskutek stymulacji biosyntezy ceramidów i wzrostu ich poziomu w naskórku. Ułatwia wprowadzenie składników czynnych zawartych w preparatach kosmetycznych, polepszając zdolność skóry do ich przyjęcia. Wykazuje się właściwościami ściągającymi. Borówka głównie wykorzystywana jest do produkcji kremów przeciwzmarszczkowych, ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne.

Jarząb pospolity

Jarząb pospolity, jarząb zwyczajny, jarzębina (Sorbus aucuparia L.) – gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych. Występuje w Europie, południowo-zachodniej Azji, zachodniej Syberii. W Polsce pospolity na całym obszarze. Zawiera β- karoten- prowitaminę A.  W medycynie używana jest głównie jako łagodny środek moczopędny. Działa przeciwzapalnie w drogach moczowych, a także przewodzie pokarmowym. Charakteryzuje się działaniem łagodnie ściągającym i przeciwbiegunkowym oraz przeciw miażdżycowym, m.in. poprzez wzmacnianie naczyń krwionośnych. Stosowany jest  w postaci maceratów lub odwarów w biegunkach i nieżytach przewodu pokarmowego oraz w zaburzeniach trawienia.

Jarzębinę zaleca się wspomagająco w terapii stanów zapalnych  kamicy nerkowej oraz zaburzeniach krążenia obwodowego krwi, miażdżycy, żylakach kończyn dolnych oraz żylakach odbytu. 

Preparaty jarzębinowe są też doskonałym środkiem „odtruwającym”, bo wspomagają pracę wątroby. Szczególne miejsce zajęły owoce jarzębiny – suszone lub mrożone – w profilaktyce schorzeń dróg oddechowych u dzieci. Jarzębina jest cennym surowcem kosmetycznym. Wzmacnia naczynia krwionośne. Tworzy  odżywczy koktajl dla cery suchej, z objawami zmęczenia i drobnymi przebarwieniami. Uzyskiwany z nasion owoców jarzębiny olej ma właściwości przeciw łupieżowe, zmiękczające skórę oraz wzmacniające włosy i paznokcie. 

Żurawina

Żurawina (Vaccinium sect. Oxycoccus). Występuje w krajach północnej i środkowej Europy, północnej Azji i w Ameryce Północnej. Żurawina wykazuje się działaniem aseptycznym, przeciwgorączkowym i wzmacnia siły odpornościowe organizmu. Ma dobroczynne działanie na układ pokarmowy, charakteryzuje się właściwościami probiotycznymi – wspomaga wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej. Pielęgnuje jamę ustną,  zapobiega powstawaniu płytki nazębnej, próchnicy i chorobom dziąseł. Jest naturalnym remedium na zakażenia układu moczowego. Zwalcza wirusa opryszczki (typ HSV-2. Wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy poprzez niszczenie bakterii H. pylori. Zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Obniża stężenie cholesterolu LDL a podwyższają HDL. Zapobiega występowaniu nowotworów, zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób, m.in. zaćmy, choroby Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu.

Udowodniono, że sok z żurawiny wykazuje wielokierunkowe działanie kosmetyczne na skórę: doskonale nawilża, reguluje pH skóry, działa liftingująco, ma właściwości antyoksydacyjne (spowalnia proces starzenia się skóry), remineralizuje skórę, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczno.

Kukurydza

Kukurydza (Zea) – rodzaj roślin należący do rodziny wiechlinowatych. Przedstawiciele występują naturalnie w Meksyku, Gwatemali i Nikaragui. Liczy 5 gatunków, wśród których najważniejsza pod względem ekonomicznym jest kukurydza zwyczajna (Zea mays), która jest zarazem gatunkiem typowym rodzaju. Jest bogatym źródłem β- karotenu, zeaksantyny i luteiny.

Oprócz zastosowania w przemyśle spożywczym, wykorzystywana jest również w medycynie i kosmetyce. Odwar ze znamion kukurydzy stosuje się przy obniżonej krzepliwości krwi, krwawieniach wewnętrznych, stanach zapalnych dróg moczowych i żółciowych oraz wspomagająco przy cukrzycy i reumatyzmie. Wykazuje zdolności blokowania wolnych rodników, wywołujących procesy nowotworowe. Stosuje się ją również jako lek żółciopędny i pomocniczo w zapaleniu wątroby.

Używany przy każdym typie skóry, polecany zarówno dla skóry tłustej, mieszanej, dojrzałej, jak i suchej, wrażliwej czy zmęczonej. Wykazuje właściwości odżywcze, uelastyczniające, łagodzące, poprawia mikrokrążenie w skórze.

Podsumowanie

W czasach syntetycznych kosmetyków, które paradoksalnie nie są wcale ani tak zdrowe ani bezpieczne jak zapewniają nas o tym producenci. Przemysł kosmetyczny szuka godnych zastępców i wraca do „korzeni”- naturalnych kosmetyków, które są zdrowsze dla naszego organizmu. Nie zawierają: olejów mineralnych, dioksanów, sztucznych barwników, substancji zapachowych i przede wszystkim parabenów.

Literatura:

Rao A.V., Rao L.G., Carotenoids and human health Pharmacological. Elsevier, 55 (2007) 207–216.

Rodriguez-Amaya D., B., A Guide to carotenoids analisys in foods. Universidade Estadual de Campinas Brasil. 2001.

Zeb A., Malook I., Biochemical characterization of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L. spp. turkestanica) seed. African Journal of Biotechnology,  8(2009) 1625-1629.

Tyszyńska- Kownacka D., Krzesniak L.M., Leczymy się ziołami z działki. Warszawa 1990.

Noculak- Palczewska A., Rykowski P., Rokitnik zwyczajny Hippophae rhamnoides L. i jego zastosowanie w kosmetyce. Polish Journal of Cosmetology, 1 (2003) 35-43.

Ibrahim Z.,  Dimitrova Z., Georgiev S., Madzharov V.,  Titeva S.,  USE OF COSMETIC PRODUCTS CONTAINING EXTRACT OF MARIGOLD

(CALENDULA OFFICINALIS) IN CASES OF ACNE PROBLEM AT  THE EDUCATIONAL AND BEAUTY CENTER “TOP BEAUTY” – SOFI. Trakia Journal of Sciences, 8 (2010) 353-357.

Zengping G., Zulfigar A., Ikhlas A. K., Glycerogalactolipids from the fruit of Lycium barbarum, Phytochemistry 69(2008) 2856-2861.

http://www.styl.pl/piekno/kosmetyki/news-jagody-goji-dla-skory,nId,280042.

Morganti. P., Martins D., Morganti G., Aktywność Luteiny w skórze. SOFW- Journal Wydanie Polskie. 1 13-18.

Alicja Szweykowska, Jerzy Szweykowski: Słownik botaniczny. Wyd. II, zmienione i uzupełnione. Wiedza Powszechna, s. 333, Warszawa 2003.

Hummer K.E.,  Rubus Pharmacology: Antiquity to the Present. HORTSCIENCE VOL. 45(2010) 1587-1591.

Szafer W., Kulczyński S., Pawłowski B.,  Rośliny polskie. Lwów – Warszawa. Książnica – Atlas.

Bramley P., B., Is lycopene beneficial to humen helath, Phytochemistry, Strona internetowa firmy firmy Cosmesis, Czerwiec 2013, www.lef.org.

Naruszewicz M., Laniewska I., Milo B., Dluzniewski M.,  Combination therapy of statin with flavonoids-rich extract from chokeberry fruits enhanced reduction in CAD risk markers in patients after MI. Atherosclerosis Supplements. 2(2006) 175.

Lamer- Zarawska E., Kosmetyki naturalne. Astrum, Wrocław 1994.

Watermelon. Cooperative extension service. University of Kentucky.

Obuchowicz E., Farmakologia : dla studentów i absolwentów kierunków medycznych. MEDKAR, Myslowice 2011.

Bojarowicz H., Płowiec A., Wpływ witaminy A na kondycję skóry. Prob Hig Epidemiol. (3) 352-356.

Aravind. G., Bhowmik D. , Duraivel. S., Harish G., Traditional and Medicinal Uses of Carica papaya. Journal of Medicinal Plants Studies. 1(2013) 7-15.

Muth E.,R., Laurent J.M., Jasper P, The effect of bilberry nutritional supplementation on night visual acuity and contrast sensitivity. Altern Med Rev 5(2000)164-173.

Mazerant A., Mała księga ziół.  Inst. Wyd. Zw. Zawodowych. Warszawa 1990.

Kloet, S.P.,The taxonomy of Vaccinium section Oxycoccus. Rhodora. 85 (1983) 841.

Vaughan J.G. , Geissler C. A., Rośliny jadalnePrószyński i S-ka, Warszawa 2001.

Morganti. P., Martins D., Morganti G., Aktywność Luteiny w skórze. SOFW- Journal Wydanie Polskie (1) 13-18.

 

Cudowne rośliny zawierające karotenoidy