fbpx
22 Wrzesień, 2019
Warszawa
12 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Cukier – kolejna przyczyna zmarszczek

Większość twoich klientów zapewne sądzi, że główną przyczyną zmarszczek jest słońce. Dlatego używa kremów z filtrem i trzyma się z daleka od solariów. Jednak nawet u osób skrupulatnie chroniących skórę przed promieniowaniem UV nadal pojawiają się fałdy skórne. Dlaczego? 

Okazuje się, że kolejną poważną przyczyną powstawania zmarszczek jest cukier. I nie chodzi tylko o ten zawarty w dużych ilościach w słodyczach czy napojach gazowanych, ale i o ten, który znajdziemy w szklance wina, makaronie, kromce chleba…Nawet cukier pochodzący z warzyw i owoców w końcu zamienia się w glukozę i to właśnie ona przyczynia się do powstawania zmarszczek.

Według badań, cukier postarza naszą skórę w wyniku procesu glikacji, który zachodzi gdy cząsteczki cukru przyłączają się do włókien kolagenowych jednocześnie osłabiając je i z czasem – niszcząc. Glukoza, która jest nam niezbędna jako „paliwo” dla naszego mózgu jednocześnie zabija kolagen i sprawia, że się starzejemy, a na skórze pojawiają się fałdy.

Jakby tego było mało, potrawy grillowanie, pieczone, smażone czy opiekane również sprzyjają powstawaniu procesu glikacji. Nawet ziarenka kawy, kurczak z rożna, a nawet płatki granola narażają nas na starzenie się skóry.

Jednak żeby uniknąć tego procesu musielibyśmy wcale nic nie jeść, co oczywiście nie jest możliwe. Dlatego firmy farmaceutyczne i kosmetyczne prześcigają się w preparowaniu „pogromców glikacji”. Jednym z nich jest opracowany ostatnio przez firmę SanMedica International rewolucyjny związek o nazwie Theraglycan-3, który odwraca proces starzenia spowodowany przez glukozę, a skóra wygląda aż o 8-10 lat młodziej!

Udowodnił to eksperyment podczas którego przeprowadzono trzy osobne testy na różnych grupach kobiet. Pacjentkom zalecono przez dwa miesiące smarować jedną połowę twarzy skoncentrowanym kremem zawierającym Theraglycan-3 (krem 2% na dzień i 4% na noc), natomiast drugą – kremem placebo. Wyniki badań potwierdziły odmładzające właściwości związku. Skóra, w którą wcierano rewolucyjny krem wyglądała na znacznie młodszą, a zmarszczki znacznie się wygładziły.

Do tej pory był to pilnie strzeżony sekret SanMedica International jednak ostatnio firma zaprezentowała formułę podczas szczytu Scientific Summit, na którym zapewniała, że związek skutecznie walczy z procesem glikacji, redukując zarówno głębokie zmarszczki jak i drobne linie, a dodatkowo zmniejszając plamy starcze i napinając skórę. 

Czy Theraglycan-3 rzeczywiście okaże się tak rewolucyjnie skuteczny? Mamy nadzieję, że już wkrótce będziemy mogli przekonać się na własnej skórze, a póki co spróbujmy przynajmniej ograniczyć ilość spożywanych cukrów. Oczywiście wszystko w ramach zdrowego rozsądku.

Źródło: SkinInc