fbpx
18 Czerwiec, 2019
Warszawa
25 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Czekamy na mrozy bo?

Bo wtedy szybciej spalamy tkankę tłuszczową. Naukowcy odkryli, że niska temperatura w specyficzny sposób wpływa na adipocyty.

Niska temperatura wpływa na produkcję nieznanego do tej pory białka Zfp516, które jest obecne we krwi podczas zapotrzebowania energetycznego i stymuluje powstanie brunatnej tkanki tłuszczowej (takiej, która bardzo łatwo się spala).

Wiedza na temat białka, które reguluje wytwarzanie brązowego tłuszczu jest istotna, bowiem ten rodzaj tłuszczu ma znaczący wpływ nie tylko na termogenezę, ale także procesy metaboliczne i oporność na insulinę – mówi główny autor pracy, profesor Hei Sook Sul z UC Berkeley. Jeśli znajdziemy sposób farmakologicznego podniesienia poziomu tego białka i zwiększenia w ten sposób proporcji brązowego tłuszczu, będziemy mieli szansę na spadek wagi nawet przy tej samej ilości jedzenia – dodaje.

Do niedawna wydawało się, że brązowy tłuszcz występuje u ludzi tylko w dzieciństwie, teraz wiemy już, że w pewnej ilości towarzyszy nam przez całe życie. Wygląda na to, że mamy go mniej, niż dawniej, bo żyjemy w lepiej ogrzewanym otoczeniu. Zauważono, że robotnicy w północnej Finlandii, spędzający dużo czasu na otwartym powietrzu, w niskiej temperaturze, mają w organizmie więcej brązowego tłuszczu, niż inny – komentuje Sul. Okazuje się jednak, że u osób otyłych, jest go procentowo, w porównaniu z białym tłuszczem, mniej.

Jeszcze nie tak dawno, w kosmetologii panowało przeświadczenie, że tłuszcz brązowy występuje tylko w dzieciństwie. Obecnie wiemy, ze tkanka tłuszczowa brązowa towarzyszy nam przez całe życie. Okazuje się, że u osób otyłych, w porównaniu z tłuszczem białym, jest go znacznie mniej.

Badacze z Berkeley odkryli, że białko Zfp516 aktywuje inne białko UCP1, obecne wyłącznie w mitochondriach komórek brązowego tłuszczu i istotne dla procesu generowania ciepła. Badania na myszach pokazały, że zwierzęta, u których podwyższono poziom Zfp516 były w stanie szybciej przetwarzać biały tłuszcz na tkankę tłuszczową, podobną do brązowego tłuszczu. Po czterech godzinach przetrzymywania w temperaturze 4 stopni Celsjusza, temperatura ich ciała była przeciętnie o stopień wyższa, niż w przypadku myszy z normalnym poziomem Zfp516.

Badacze przyznają, że droga od odkrycia białka do określenia, czy mechanizm jego działania może się przydać do zastosowań medycznych jest dość daleka, ale cel dalszych prac jest jasny. Brązowy tłuszcz jest aktywny, zużywa kalorie, by podtrzymywać odpowiednią temperaturę ciała. Spala tłusz, spala glukozę – mówi doktor Jon Dempersmier z UC Berkeley. Jeśli uda nam się kontrolować ten mechanizm, będziemy mieli szansę wykorzystania go w terapii nadwagi i cukrzycy.