fbpx
24 Lipiec, 2019
Warszawa
19 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Czekolada ochroni twoje serce!

Czekolada jest powszechnie znanym wrogiem idealnej figury. Jak bezwzględnie by ta informacja nie brzmiała ? nic nie poradzimy, musimy się z tym pogodzić. Kiedy jednak pozwolimy sobie na odrobinę zapomnienia, możemy za sprawą najnowszych doniesień naukowych, pozbyć się przynajmniej części wyrzutów sumienia.

Czekolada bowiem, oczywiście ta gorzka, ma zbawienny wpływ na nasz układ krwionośny. Spożywana przez osoby z nadciśnieniem ogranicza ryzyko wystąpienia zawału i udaru o 20%. Naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie, cudowne właściwości ochronne czekolady przypisują obecnym w niej flawonoidom.

Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wzmacniają tkankę łączną śródbłonka naczyń (poprzez hamowanie aktywności enzymów proteolitycznych). Dzięki temu nasze naczynia krwionośne stają się dużo bardziej szczelne i elastyczne.

Chociaż spożywanie zawartych w czekoladzie flawonoidów, chroni nasz układ krążenia w podobnym stopniu jak 30-minutowe codzienne ćwieczenia, to naukowcy nie zalecają tej formy profilaktyki. Lepiej postawić na aktywność fizyczną lub przynajmniej przerzucić się na kakao, które przy zachowaniu korzyści płynących z przyjmowania flawonoidów, pozwoli uniknąć dodatkowej porcji cukru i tłuszczu.

Źródło: PAP