fbpx
31 Maj, 2020
Warszawa
12 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Czekolada zdrowsza niż owoce

Dla większości osób dbających o zdrowie, wybór pomiędzy owocami i czekoladą wydaje się oczywisty. Najnowsze badania wykazały jednak, że powszechne przekonania nie do końca znajdują potwierdzenie w rzeczywistości.

Naukowcy z Hershey Center for Health and Nutrition porównali zawartość przeciwutleniaczy w kakao i owocach. Okazało się, że gorzka czekolada zawiera dużo więcej zmiataczy wolnych rodników niż nieprzetworzone owoce i co za tym idzie – stanowi skuteczniejszy element profilaktyki przeciwnowotworowej.

To nie koniec dobrych wiadomości dla miłośników gorzkiego przysmaku. Druga część badań zakładała sprawdzenie zawartości polifenoli i flawonoli w czekoladzie i sokach owocowych. Tutaj również wygrywa popularny łakoć.

Warto w tym miejscu przypomnieć, jakie właściwości przypisywane są badanym flawonolom. Oprócz sinych właściwości przeciwutleniających, wykazują one również działanie przeciwbakteryjne i chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Najnowsze doniesienia raczej nie ucieszą miłośników gorącej czekolady. Obróbka termiczna przyczynia się bowiem do utraty wielu cennych składników produktu.

Źródło: PAP Life