fbpx
17 Sierpień, 2019
Warszawa
24 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Czy białe mięso jest zdrowsze od czerwonego?

Nowe badania kwestionują powszechne przekonanie, że białe mięso takie jak kurczak jest lepsze do utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu niż czerwone mięso takie jak wołowina, wieprzowina lub jagnięcina.

Badania te mają złe wieści dla mięsożerców. Okazuje się, że białe mięso jest równie szkodliwe jak mięso czerwone.

Gazety powszechnie przekonywały, że białe mięso jest zdrowsze niż czerwone. Przekonanie to opiera się na różnych badaniach obserwacyjnych, które wykazały związek między spożyciem mięsa czerwonego i wyższym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Spożywanie zarówno białego jak i czerwonego mięsa podniosło poziom cholesterolu we krwi, natomiast jego wyeliminowanie znacznie go obniżyło.“Planując to badanie byliśmy przekonani, że to właśnie czerwone mięso ma duży wpływ na cholesterol, dlatego też byliśmy w szoku kiedy okazało się, że mają one bardzo podobny efekt” mówią naukowcy.

Zaleca się się rozpowszechnianie diety ze zmniejszoną zawartością mięsa dla ludzi z wysokim cholesterolem aby obniżyć ryzyko chorób układu krążenia.
Jest to pierwsze takie badanie, w którym pokazano, że białko z mięsa zarówno czerwonego jak i białego jest szkodliwe dla ludzi, mających problemy z cholesterolem i lepszym rozwiązaniem dla nich będzie białko roślinne.

SC Beauty Magazine