fbpx
23 Wrzesień, 2019
Warszawa
10 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Czy makaron to produkt zwierzęcy?

Na szczupłą sylwetkę i zdrowy wygląd człowieka niezaprzeczalnie wpływa dobrze zbilansowana dieta. I nie ma w tym stwierdzeniu nic odkrywczego, bo to co zaskakujące dopiero przed nami.

Żeby umiejętnie komponować posiłki, sięgać po produkty, które są zdrowe i odpowiednie dla naszego organizmu należy orientować się z czego są wytwarzane. A jak pokazują najnowsza ankieta  przeprowadzona wśród brytyjskich uczniów, wiedza na ten temat jest znikoma.

W związku z zainaugurowanym przez Księżniczkę Annę, córkę królowej Elżbiety II „Tygodniem zdrowego jedzenia”  zbadano poziom świadomości żywieniowej młodych obywateli Wielkiej Brytanii. I jakie są wyniki? Zadziwiające.

Spośród 27 tys. uczniów szkół podstawowych aż 18 proc. twierdzi, że surowcem do produkcji pałeczek rybnych jest drób. O tym, iż makarony są produktem zwierzęcym przekonanych jest 34 proc. młodych wyspiarzy. Pocieszający jest fakt, że w starszych klasach odsetek ten wynosi zaledwie 18 proc. Nie mniej zaskakujące jest stwierdzenie uczniów najmłodszych klas, że sery wytwarza się z roślin.

Okazuje się, że brytyjscy uczniowie nie wiedzą co jedzą, ponieważ ponad 20 proc. z nich nigdy nie widziało gospodarstwa rolnego. W związku z tym faktem niezbędna wydaje się rozpoczęta właśnie na wyspach kampania. Dzięki niej wiedza uczniów o produktach spożywczych i o gotowaniu być może się poprawi.

Źródło: PAP Life