fbpx
22 Maj, 2019
Warszawa
18 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Czy stosować dietę bezglutenową?

Coraz większa liczba osób wybiera dietę o niskiej zawartości glutenu, mimo że nie są uczuleni na substancję dietetyczną. Ten trend wywołał publiczną debatę na temat tego, czy dieta niskowęglowa jest zalecana dla osób bez alergii.

W badaniu zdrowych, dorosłych duńczyków w Nature Communications, międzynarodowy zespół naukowców pokazuje, że dieta niskotorwowa, ale bogata w błonnik zmienia rodziny bakterii jelitowych i zmniejsza dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia i jest powiązana z niewielką utratą masy ciała. Zmiany w komforcie jelit i masy ciała odnoszą się do zmian w składzie bakterii jelitowych i ich funkcji.

„Wykazujemy, że w porównaniu z dietą wysoko glutenową, dieta o niskiej zawartości glutenu, bogata w błonnik indukuje zmiany w strukturze i funkcji złożonego ekosystemu jelitowego bakterii, redukuje wydychanie wodoru i prowadzi do poprawy. Co więcej, zaobserwowaliśmy niewielką utratę wagi, prawdopodobnie ze względu na zwiększone spalanie masy ciała wywołane przez zmienione funkcje bakteryjne jelit” – wyjaśnia wiodący główny badacz procesu, profesor Oluf Pedersen, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research na Uniwersytecie w Kopenhadze.

Zmiana składu błonnika pokarmowego wydaje się być przyczyną.

Naukowcy podjęli losowe, kontrolowane, badania z udziałem 60 dorosłych, porównując dietę niskotalorową (2 g glutenu dziennie) i dietę o wysokiej zawartości glutenu (18 g glutenu dziennie), oddzielone przez okres co najmniej sześciu tygodni ze zwyczajową dietą (12 g glutenu na dobę).

Obie diety były zrównoważone w ilości kalorii i składników odżywczych, w tym tej samej ilości błonnika pokarmowego. Jednak skład włókien różni się znacząco między tymi dwiema dietami.

Na podstawie obserwacji zmienionych wzorców fermentacji żywności bakterii jelitowych, naukowcy stwierdzają, że skutki diety niskoglutenowej u zdrowych osób nie mogą być związane przede wszystkim ze zmniejszonym spożyciem glutenu, ale raczej ze zmianą składu błonnika pokarmowego poprzez redukcję włókien z pszenicy i żyta oraz zastąpienie ich włóknami z warzyw, brązowego ryżu, kukurydzy, OWU i quinoa.

Obecne badanie sugeruje, że nawet niektóre zdrowe osoby mogą preferować diety niskoglutenowe do zwalczania dyskomfortu jelitowego lub nadmiaru masy ciała.

SC Beauty