24 Apr, 2019
Warsaw
18 ° C
Do góry
Dieta – jej wpływ na wygląd i kondycję naszej skóry

Dieta – jej wpływ na wygląd i kondycję naszej skóry

Skóra jest odzwierciedleniem stanu naszego zdrowia. Niedobór składników mineralnych i witamin często odbija się na jej wyglądzie oraz kondycji. Aby przedłużyć jej młodość, musimy zadbać o zdrowe i racjonalne odżywianie. Tempo naszego życia prowadzi to tego, że rzadko zastanawiamy się nad tym, co jemy, w jakich ilościach i w jaki sposób wpływa to na naszą cerę.

Najczęstszym usprawiedliwieniem jest brak czasu na planowanie jadłospisów i przygotowywanie potraw zgodnych z zaleceniami dietetyków. Niestety ma to wpływ znacząco na kondycję skóry, która pozbawiona odpowiednich składników mineralnych i witamin, szybciej ulega procesom starzenia, wysusza się lub przetłuszcza. Analizując sposób żywienia, musimy przede wszystkim podzielić składniki odżywcze na zalecane i przeciwwskazane.

WODA

Aby skutecznie poprawić stan nawilżenia oraz jędrność naszej skóry, konieczna jest odpowiednia dieta. Musimy wiedzieć, że woda jest jednym z niezbędnych składników pokarmowych w diecie każdego człowieka. Woda nie ma wartości odżywczej, natomiast pełni bardzo ważną funkcję transportową – przenosi składniki odżywcze do komórek, przyczynia się do wydalania ubocznych produktów przemiany materii i substancji toksycznych, które gromadzą się w tkankach.

Dieta – jej wpływ na wygląd i kondycję naszej skóry

Prawidłowość przebiegu procesów życiowych wymaga dostarczania wody w ilości 1ml/1kcal wytworzonej energii. Niewielkie spożycie wody lub jej nadmierna utrata powoduje ujemny bilans wodny organizmu. Prowadzi to do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej, równowagi kwasowo-zasadowej i termoregulacji. Odwodnienie łagodne to niedobór zaledwie do 5% wody! W okresie takim jak obecnie, czyli w okolicach lata, zaleca się spożywanie około 2-2,5 litrów wody dziennie. Oprócz wody mineralnej polecane są herbaty owocowe, świeże soki owocowo- warzywne i napoje mleczne. Uzupełniają one płyny w organizmie i działają na skórę nawilżająco.

WITAMINY

Kolejnym zaleceniem dietetycznym jest wzbogacenie jadłospisu w potrawy bogate w witaminy – głównie A, E oraz C. Witaminy E i C to najsilniejsze antyoksydanty, które przez wielu naukowców nazywane są witaminami młodości. Nie tylko opóźniają proces starzenia się skóry czy chronią tkanki przed uszkodzeniami, ale również biorą czynny udział w ich odnowie. Witamina C pośredniczy w biosyntezie katecholamin, chrząstki i kolagenu w skórze oraz podnosi odporność na drobnoustroje chorobotwórcze.

O WITAMINACH WSPOMINALIŚMY TUTAJ – zachęcam do przypomnienia, dowiecie się gdzie występują w największej ilości oraz jakie mogą być skutki ich niedoboru.
 
Wykazano, że podawanie β-karotenu w dawce 30mg/dobę przez 10 tygodni prowadzi do zwiększenia żółtego zabarwienia skóry całego ciała oraz zmniejszenia rumienia w porównaniu z grupą placebo po ekspozycji na promieniowanie UV. Stosowanie takich dawek β- karotenu przed ekspozycją na słońce redukuje ryzyko wystąpienia oparzenia słonecznego dzięki zwiększonej zdolności absorpcji promieni słonecznych przez skórę.
 
Dieta – jej wpływ na wygląd i kondycję naszej skóry
 
Jednak przy długotrwałym przebywaniu na słońcu trzeba stosować kosmetyki z filtrami. Powszechne stosowanie filtrów przeciwsłonecznych jest z kolei niekorzystne dla syntezy skórnej witaminy D. Podstawowym zadaniem filtrów przeciwsłonecznych jest ochrona skóry przed szkodliwym działaniem światła słonecznego, czyli oparzeniem słonecznym i przyśpieszonym starzeniem się skóry. Krem ochronny z filtrem SPF 8 zmniejsza zdolność skóry do syntezy witaminy D o 95%. Jest to poważny problem, gdyż witamina D pełni niekwestionowaną rolę w procesach wzrostu i mineralizacji kości. Powoduje ona zwiększenie wchłaniania wapnia w przewodzie pokarmowym, jego utylizację w kościach przez wzmaganie mineralizacji nowo powstałego osteoidu, a ponadto zwiększa absorpcję wapnia i fosforanu w nerkach. Niedobór witaminy D uznany został za czynnik ryzyka rozwoju osteoporozy, ponieważ zmniejsza wytrzymałość mechaniczną szkieletu, sprzyja upadkom, zwiększając ryzyko złamań.
 
Kolejnym składnikiem żywności mającym dobroczynny wpływ na kondycję skóry jest witamina E. Za główną antyoksydacyjną rolę tej witaminy uważa się zahamowanie wydłużania łańcucha przez usuwanie rodników lipidowo- nadtlenkowych. W wielu badaniach naukowych wykazano fotoochronne działanie witaminy E jako miejscowo stosowanego środka kosmetycznego. Zaobserwowano ograniczenie objawów ostrej reakcji skórnej o cechach obrzęku, rumienia, oparzenia słonecznego oraz przewlekłej reakcji w postaci zmarszczek i występowania nowotworów przy zewnętrznym stosowaniu witaminy E.
Naturalna witamina zawarta w produktach spożywczych jest silnym przeciwutleniaczem, chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników, zarówno powstających w procesie przemiany materii, jak i tych, które atakują z zewnątrz, np. z zanieczyszczonego środowiska, dymu papierosowego.
 
Tokoferol często nazywany jest witaminą młodości, ponieważ wpływa na prawidłową elastyczność skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem promieni UV. Witamina E ma działanie przeciwzapalne, więc jest pomocna w leczeniu różnorodnych chorób skóry, takich jak trądzik, łojotokowe zapalenie skóry lub oparzenia słoneczne. Doskonale wpływa na nawilżenie skóry, zapobiega jej wysuszeniu, ma silne działanie ochronne, zapobiega peroksydacji tłuszczy w organizmie, pomaga w likwidowaniu tzw. plam starczych, które powstają na dłoniach i twarzy. Witamina E występuje w naskórku, ale niszczą ją promienie słoneczne, dlatego należy pamiętać o jej suplementacji, szczególnie w okresie letnim.
 
Innym składnikiem pochodzącym z żywności jest cynk. Jest on drugim co do ważności mikroelementem obecnym w ludzkim organizmie (pierwszym jest żelazo). Każda, nawet najmniejsza komórka potrzebuje cynku do prawidłowego podziału- 300 enzymów jest regulowanych przez ten ważny pierwiastek. Cynk znajduje się we wszystkich komórkach ciała. Poprawia wygląd i koloryt skóry, bierze również czynny udział w przetwarzaniu kwasów tłuszczowych, co ma wpływ na proces jej regeneracji. Dodatkowo, pierwiastek reguluje gospodarkę hormonalną oraz produkcję łoju wewnątrz skóry, co powoduje, że skóra na dłużej zachowuje siłę i zdrowie. Aby dieta była bogata w cynk, powinna zawierać w swoim składzie ostrygi, wątróbkę, sery twarde, jajka, nasiona roślin strączkowych, chude mleko, pieczywo pełnoziarniste.
Krzem ma również wpływ na kondycję naszej skóry. To składnik występujący praktycznie we wszystkich płynach ustrojowych i tkankach ludzkiego organizmu. Poprzez stymulowanie syntezy hydroksylazy prolinowej pierwiastek ten uczestniczy w biosyntezie kolagenu, podstawowego składnika tkanki łącznej. Wpływa na jej rozwój, odpowiada za sprężystość i elastyczność naskórka oraz skóry właściwej. Pojawiający się w recepturach preparatów pielęgnacyjnych krzem poprawia wygląd skóry, zapobiega jej przedwczesnemu wiotczeniu. Kontroluje wydzielanie sebum, oczyszcza ujście gruczołów łojowych, działa przeciwtrądzikowo. Źródłem tego pierwiastka w diecie może być herbatka ze skrzypu polnego, pokrzywy, mniszka lekarskiego, rdestu ptasiego.
 
W ostatnim czasie odkryto również przeciwstarzeniowe, uelastyczniające i dotleniające działanie miedzi. Miedź powszechnie występuje w większości produktów spożywczych. Znajdziemy ją w warzywach, owocach, owocach morza, fasoli, grochu, ziarnach pszenicy, śliwkach, krewetkach, orzechach, grzybach.
 
W przypadku problemów z suchą i łuszczącą się skórą należy wzbogacać dietę w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Ich głównym źródłem są tłuste ryby morskie, olej z wiesiołka czy lniany, a także orzechy czy pestki z dyni. Obecnie dość często zaleca się stosowanie suplementów diety zawierających NNKT w celu poprawienia nawilżenia skóry. Badając ich efektywność, np. kapsułek z olejem z wiesiołka- bogatym źródłem kwasu gamma- linolenowego (stosowano preparat w ilości 3×500 mg przez 12 tygodni), uzyskano poprawę takich parametrów skóry jak: nawilżenie, elastyczność, gęstość, szorstkość oraz odporność na zmęczenie. W innym badaniu, w grupie kobiet z atopowym zapaleniem skóry (AZS), stosowano doustnie olej konopny (30ml) przez 8 tygodni, uzyskano istotną poprawę, szczególnie w zakresie typowych objawów atopii, takich jak suchość i świąd skóry.
 
Dieta – jej wpływ na wygląd i kondycję naszej skóry
 
CZEGO LEPIEJ UNIKAĆ?
 
Negatywny wpływ na wygląd naszej skóry mają przede wszystkim gorące potrawy oraz napoje. Ich niekorzystne skutki odczuwają najbardziej osoby mające naturalną tendencję do rozszerzonych naczynek.
 
Osoby dbające o wygląd swojej skóry powinny również ograniczyć spożywanie kawy i herbaty. Tanina zawarta w kawie i herbacie blokuje pory komórkowe nie pozwalając przeniknąć do ich wnętrza ważnym składnikom odżywczym zawartym w pożywieniu. Skóra traci zdolność zatrzymywania wody, przez co staje się zmęczona i pozbawiona blasku. Tę samą odwadniającą właściwość posiada zawarta w kawie kofeina, która poprzez działanie moczopędne przyczynia się do zmniejszenia zawartości wody w organizmie. Wykluczyć należy całkowicie alkohol, który niekorzystnie wpływa zarówno na skórę, jak i na ogólny stan zdrowia.
 
Negatywny wpływ na stan skóry mają także słodycze, czekolada, cukier. Ich nadmiar w diecie spowodować może problemy skórne, jak choćby pojawienie się trądziku. Nadmierna podaż tłuszczu, soli, cukrów oraz brak błonnika przyczyniają się do gromadzenie szkodliwych produktów przemiany materii oraz zatrzymywania wody. Zbyt mała ilość białka i kwasów tłuszczowych w spożywanych posiłkach skutkują osłabioną regeneracją skóry i osłabieniem włókien kolagenowych.
Według naukowców z Estee Lauder cukry odpowiadają za 40-50% objawów starzenia się skóry takich jak zmarszczki, przebarwienia czy utrata jędrności. Im wyższe jest stężenie cukru we krwi, tym szybciej ten proces zachodzi. W wyniku glikacji powstają cząsteczki zwane AGE. Związki te niszczą białka w organizmie, a na ich oddziaływanie najbardziej podatne są włókna podporowe skóry, czyli kolagen i elastyna, które odpowiadają za jej młody wygląd.
 
Należy unikać produktów konserwowanych, żywności wysokoprzetworzonej, dań typu fast-food oraz soli. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, czego skutkiem jest napęczniała skóra. Powoduje drażnienie gruczołów łojowych, co prowadzi do zwiększonego wydzielania sebum i tworzenia się stanów zapalnych.
 
Podsumowując – skóra jest odzwierciedleniem stanu zdrowia całego organizmu. Prawidłowo zbilansowana dieta, zgodna z zaleceniami racjonalnego żywienia, w połączeniu z aktywnością fizyczną, jest gwarancją utrzymania młodego wyglądu oraz dobrej kondycji. 
 

 


Dieta – jej wpływ na wygląd i kondycję naszej skóry

 Autor:
 Aleksandra Pawłowska, założycielka oraz prowadząca blog o tematyce kosmetycznej no1look.pl