fbpx
27 Maj, 2020
Warszawa
16 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Dla szczupłej sylwetki – chipsy


Problemy z utrzymaniem zgrabnej sylwetki często wynikają z trudności zrezygnowania z niezdrowego i smacznego jedzenia na korzyść, dla wielu mniej atrakcyjnej zdrowej żywności.
Teraz pojawiło się rozwiązanie tego dylematu.

Najczęściej nasze grzechy żywieniowe sprowadzają się do nadmiernego spożycia słodyczy lub tłustych potraw. Dla wielbicieli słonego i tłustego jedzenia pojawiła się ostatnio nadzieja, na rozkoszowanie się ulubionymi przekąskami i uniknięcie kłopotów z dbaniem o figurę.

Brytyjczycy wynaleźli chipsy z mięsa, które będą zawierać 399 kalorii na 100g w porównaniu do 540 kalorii w zwykłych ziemniaczanych). Mają także mieć o 10g mniej tłuszczu. Zawartość niezdrowej soli, również będzie mniejsza. Może nie jest to rewolucyjna zmiana, ale zawsze jakiś krok w dobrą stronę dla łakomczuchów, nie potrafiących odmówić sobie przyjemności.

Projekt ten budzi jednak wiele wątpliwości. Prezes firmy Cranswick, Bernard Hoggarth reklamuje swój nowy produkt jako alternatywę dla niezdrowych chipsów smażonych na głębokim oleju, które zamiast mięsa zawierają tylko środki nadające mięsny smak. Czy to faktycznie dobra alternatywa?

Nowe chipsy powstają w wyniku złożonego procesu. Surowe mięso jest suszone i proszkowane, po czym dodawana jest substancja wiążąca oraz przyprawy. Później dodawany jest szereg dodatkowych składników, takich jak owoalbumina, skrobia modyfikowana, czy karagenina. Tak przygotowana mikstura jest podgrzewana w podłużnym opakowaniu, następnie krojona na plastry i jeszcze raz podgrzewana mikrofalami, aby stała się chrupiąca.

Opis ten nie brzmi zbyt zachęcająco i na pewno nie sprawia wrażenia spożywania zdrowszego, bardziej naturalnego i mniej przetworzonego produktu… Może jednak zamiast oszukiwać sumienie, lepiej wyjść na spacer i poczuć nadchodzącego ducha wiosny?

Źródło: Gadżetomania.pl