Do góry

Doceń dar lata: maliny

Zdrowe i smaczne, wykazujące działanie przeciwnowotworowe, ochronne, regulujące oraz przeciwgorączkowe, to właśnie maliny! 

Najlepsze są te dziko rosnące w lasach, ale nie gardźmy owocami sprzedawanymi na pobliskim straganie. Bowiem nieważne jakie jest ich pochodzenie, ale właściwości zaklęte w soczystych kuleczkach.

Na początek należy wspomnieć, że maliny są bogate w kwas aloegowy. – Działa przeciwnowotworowo, wpływa ochronnie na DNA. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu znalazł też zastosowanie w profilaktyce chorób krążenia – wyjaśnia dietetyk Małgorzata Różańska.

Ponadto znajdziemy w nich prawdziwe złoża potasu i wapnia, które regulują ciśnienie krwi. Maliny zawierają również magnez, miedź, żelazo i kwas foliowy, substancje niezbędne w profilaktyce niedokrwistości oraz anemii.

Warto wspomnieć również o ich mocy w zapobieganiu chorobom stawów. Jak dodaje Różańska: To dzięki temu, że mają działanie moczopędne. Zwiększają jego wydzielanie i tym samym przeciwdziałają odkładaniu się kwasu moczowego w stawach.

Na sam koniec musimy wspomnieć o dobroczynnych skutkach zastosowania malin w przeziębieniach. Taką siłę opisywane owoce zawdzięczają zawartości kwasu salicylowego, który znajdujemy też w aspirynie. Działa przeciwgorączkowo, napotnie i przeciwzapalnie – wyjaśnia Różańska.

Źródło: IAR