fbpx
22 Wrzesień, 2019
Warszawa
21 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

GDA ułatwi klasyfikację „zdrowej żywności”

Niejednokrotnie klienci proszą nas o wskazówki dotyczące prawidłowego żywienia. Sami doskonale zdajemy sobie sprawę, że odpowiednio dobrana dieta ma znaczący wpływ na nasz wygląd. W świecie tysiąca produktów żywnościowych bardzo trudno znaleść szczegółowe opisy składu produktów, co niestety utrudnia sporządzenie diety. Już od stycznia bieżącego roku Stowarzyszenie Producentów Żywności promuje system informacji o wartościach odżywczych produktów.

Stowarzyszenie Polska Federacja Producentów Żywności(PFPŻ) przygotowało kampanię edukacyjną na temat oznakowania żywności systemem GDA. Zawiera on informacje o wartościach odżywczych danego produktu.

Wskazane Dzienne Spożycie GDA(Guideline Daily Amounts) to wartości poziomu spożycia poszczególnych składników odżywczych w codziennej diecie, określone przez naukowców dla przeciętnego dorosłego i zdrowego konsumenta. GDA informuje o tym, ile np. cukru, soli czy tłuszczu, czyli składników, które najczęściej sprzyjają otyłości, cukrzycy i nadciśnieniu, jest zawarte w opakowaniu produktu. Oznaczenie ma ułatwić wybór żywności zawierającej  najmniej szkodliwych składników.

Na polskim rynku można już znaleźć kilkanaście tysięcy produktów z oznaczeniem GDA, m.in. na chipsach, słodyczach lub napojach gazowanych.

Andrzej Gantner, dyrektor PFPŻ, podkreśla, że oznaczenie produktów systemem GDA  należy traktować jako zobowiązanie przemysłu spożywczego do lepszego informowania konsumentów o wartościach żywieniowych produktów. Dyrektor PFPŻ poinformował też, że z przeprowadzonych przez Federację jesienią 2009 r. badań wynika, że 67 proc. ankietowanych konsumentów zna system GDA, a połowa z nich rozumie na czym on polega.

Polska Federacja Producentów Żywności skupia 27 firm (np. Nestle, Danone czy Kraft) i cztery stowarzyszenia. Organizacja reprezentuje wspólne interesy producentów żywności wobec organów rządowych i ustawodawczych.

Źródło: Rynek Zdrowia