fbpx
18 Listopad, 2019
Warszawa
12 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Genetyczne ratowanie czekolady

Serwis „EurekAlert” poinformował ostatnio, że prace nad zbadaniem genomu kakaowca zmierzają ku końcowi. Poznanie materiału genetycznego rośliny pozwoli na skonstruowanie bardziej odpornych na liczne ataki grzybów gatunków, a co za tym idzie bardziej wydajną produkcję czekolady…

Nietypowy zespół naukowców z firmy Mars Inc., U.S. Department of Agriculture i IBM przez 20 lat prowadził prace nad zsekfencjonowaniem materiału genetycznego kakaowca – rośliny znajdującej szerokie zastosowanie w produkcji czekolady.

Zespół badał powiązania między konkretnymi genami i poszczególnymi cechami rośliny. Na pierwszy rzut oka taki temat mógłby wywołać duże zdziwienie, gdyby nie fakt, że uwielbiana przez wielu roślina jest w coraz większym stopniu niszczona przez infekcje grzybicze. Co więcej, ataki grzybów powodują już tak duże straty, że naukowcy musieli opracować bardziej odporne odmiany.

Do analizy genomu kakaowca zaangażowano zaprojektowany przez IBM superkomputer Blue Gene. Dzięki niemu zespół mógł zakończyć pracę aż 3 lata przed planowanym terminem. Naukowcy i firmy biorące udział w badaniach zadecydowały, że sekwencja DNA rośliny nie będzie objęta żadnymi ograniczeniami patentowymi.

Bardzo cieszy nas postęp nauki, tylko co na to figury naszych klientów…

Źródło: PAP