fbpx
20 Czerwiec, 2019
Warszawa
23 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Jedz czekoladę i chudnij!

Dziwne? Ale prawdziwe…Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie udowodnili, że spozywanie czekolady może mieć działanie lipolityczne.

W najnowszym wydaniu „Nutrition” ukazała się informacja, która zaskoczyła szerokie grono osób. 

Mianowicie przeprowadzono badania na grupie półtora tysiąca nastolatków w wieku od 12 – 17 lat, które wykazały, że czekolada nie tylko nie działa tucząco, ale również może mieć zbawienny wpływ na nadmiernie odłożoną tkankę tłuszczową.

„Choć czekoladę uważa się za produkt wysokoenergetyczny, bogaty w cukry i tłuszcze nasycone, ostatnie badania prowadzone wśród osób dorosłych sugerują, że spożycie czekolady ma związek z niższym ryzykiem chorób kardiometabolicznych” – mówi autorka badań Magdalena Cuenca-Garcia.

Czekolada zawiera dużo flawonoidów, zwłaszcza katechiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Działają także przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo oraz pomagają zapobiegać nadciśnieniu. Katechiny wpływają ponadto na produkcję kortyzolu i wrażliwość na insulinę.

Naukowcy zwracają uwagę, że biologiczny wpływ żywności nie powinien być oceniany jedynie przez pryzmat kaloryczności, lecz także składników, które w określony sposób przyczyniają się do zwiększenia bądź obniżenia ryzyka chorób, w tym otyłości.

W gabinetach czekolada również ma szerokie zastosowanie. Ze względu na zawartość teobrominy i kaobrominy jest wykorzystywana do zabiegów wyszczuplająco – drenujących.

Warto jednak pamiętać, że piszemy o czekoladzie prawdziwej (najlepiej gorzkiej), bez nadzienia oraz…….spożywanej w umiarze.