fbpx
Z OSTATNIEJ CHWILI!
15 Grudzień, 2019
Warszawa
8 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Kawa – niezdrowa czy nieszkodliwa?

Duńscy naukowcy są pierwszymi na świecie, którzy wykorzystali nasze geny do zbadania wpływu kawy na organizm. Nowe badania pokazują, że kawa nie zwiększa ani nie zmniejsza ryzyka chorób cywilizacyjnych.

Kochamy kawę – i pijemy jej dużo. Nowe badania z Uniwersytetu w Kopenhadze i Szpitala Herlev and Gentofte pokazują, że kawa nie zwiększa ani nie zmniejsza ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość i cukrzyca. Naukowcy skoncentrowali się na tym, jaką  rolę odgrywają nasze geny  w codziennej ilości wypijanej kawy. W badaniu opublikowanym  w International Journal of Epidemiology wzięło udział 93.000 osób pochodzenia duńskiego. Naukowcy oparli swoje analizy na DNA oraz informacjach o ilości spożywanej kawy i występowaniu chorób  cywilizacyjnych u badanych.

Jako pierwsi na świecie, zbadaliśmy związek genów z wysokim spożyciem kawy w ciągu całego życia. Geny te są całkowicie niezależne od innych czynników stylu życia, a więc możemy stwierdzić, że picie kawy samo w sobie nie jest związane z chorobami cywilizacyjnymi „, mówią badacze z Zakładu Biochemii Klinicznej Szpitala Herlev and Gentofte.

Geny określają nasze pragnienie spożycia kawy

Naukowcy opracowali unikalne badanie, gdzie przyglądali się kilku genom wpływającym na nasze pragnienie kawy. Osoba mająca specjalne geny, może wypić więcej kawy w porównaniu do osób nie posiadających tych genów. Pozwoliło to uczonym na sprawdzenie, czy wzrost konsumpcji kawy zmniejsza lub podwyższa ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Możemy teraz zobaczyć, co zaskakujące,  że geny kawy nie mają związku z ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 lub otyłości. To sugeruje, iż picie kawy nie powoduje, ani  również nie chroni przed tymi schorzeniami.”, mówi profesor Boerge Nordestgaard z Wydziału Zdrowia i Nauk Medycznych Uniwersytetu w Kopenhadze oraz  Zakładu Biochemii Klinicznej Szpitala Herlev and Gentofte.

Źródło: SC BEAUTY MAGAZINE / International Journal of Epidemiology