fbpx
28 Maj, 2020
Warszawa
17 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Klientki się objadają? Wytłumacz dlaczego.

Niektóre klientki wielokrotnie się skarżą, że pomimo pełnego brzucha nadal mają silne uczucie łaknienia. Co tak naprawdę jest przyczyną objadania się?

Naukowcy odkryli, że duża aktywność hormonu głodu – greliny może dawać uczucie głodu. Badania nad greliną nieustannie trwają od 1999 roku. Ligand receptora pobudzającego wydzielanie hormonu wzrostiu jest wydzielany w znacznej ilości w błonie śluzowej żołądka. Receptory dla greliny znajdują się w podwzgórzu w jądrze łukowatym oraz w innych jądrach podwzgórza bocznego. Stężenie hormonu jest zależne od stanu odżywienia, jego wysokie wartości obserwuje się tuż przed spożyciem posiłku, a obniżają się w ciągu dwóch godzin po spożyciu pożywienia. W okresie poszczenia lub niedożywienia stęzenie greliny w osoczu jest podwyższone.

Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Stanu Teksas w Dallas zainteresowani greliną przeprowadzili kilka doświadczeń. W pierwszym sprawdzili czy najedzone do syta myszy wybiorą pomieszczenie, w którym wcześniej znajdowały bardzo tłuste pożywienie czy pomieszczenie, w którym udostępniano im zwykłą karmę.

Okazało się, że gryzonie nie miały żadnych preferencji. Jednak gdy wstrzyknięto im grelinę wybierały pomieszczenie, które kojarzyły z tłustą żywnością, choć było ono zupełnie puste.
Według kierownika badań dr Mario Perello, grelina stymulowała gryzonie do szukania tłustego pokarmu, ponieważ zapamiętały jak wielką im sprawiał przyjemność.
Naukowcy zaobserwowali też, że przegłodzone zwierzęta, u których zablokowano działanie greliny nie spędzały tak dużo czasu w miejscu, w którym podawano im tłustą żywność.

W drugim teście sprawdzano jak dugo myszy będą wkładać nos do dziury po to, by otrzymać tłustą karmę.

– Zwierzęta, którym nie podano greliny, poddawały się znacznie szybciej niż te, którym wstrzyknięto hormon – komentuje biorący udział w badaniach dr Jeffrey Zigman.

Zdaniem autorów pracy, odkrycie to wskazuje, że grelina wzmacnia uczucie przyjemności związane ze smacznym jedzeniem. To właśnie dzięki działaniu tego hormonu po zjedzeniu sytego obiadu ciągle mamy ochotę na różne smakołyki, np. kaloryczny deser.

Jak wyjaśniają badacze, grelina oddziałuje na tzw. układ nagrody w mózgu. Jest on odpowiedzialny za odczuwanie przyjemności i uzależnianie się od rzeczy, które ją nam sprawiają. Dlatego jesteśmy silnie zmotywowani, by je zdobyć i łatwo zapamiętujemy jak to osiągnąć.

Być może niebawem pojawią się skuteczne leki blokujące aktywność greliny.

 

źródło:PAP