fbpx
24 Maj, 2019
Warszawa
20 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Kolagen nie tylko w kosmetykach

 

 

Jak się okazuje nie tylko preparaty kosmetyczne „korzystają” z właściwości kolagenu. W Japonii jak grzyby po deszczu powstają restauracje, sklepy, w których można kupić żywność wzbogaconą kolagenem.

Do typowych potraw chińskich dodawane jest bezsmakowe białko, które po podgrzaniu zamienia swój stan skupienia na gęstą masę.W restauracjach serwowane są nie tylko potrawy wzbogacone o to białko, lecz również obfite w kolagen pokarmy chociażby takie jak: płetwy rekina, skóry drobiowe.

W Polsce już od wielu lat gospodynie domowe wzbogacają jadłospis w kolagen. Galaretki na słodko lub z wieprzowych racic dostarczają nam cennych aminokwasów, dzięki którym budowane jest tak ważne dla naszej skóry białko.

Jak wiadomo jest na rynku istnieje kilka preparatów bogatych w naturalny kolagen. Suplementy te zaliczają się do tzw. nutrikosmetyków i są spożywane w celu przywrócenia młodości skórze.

 

źródło: Kopalnia Wiedzy