fbpx
20 Maj, 2019
Warszawa
21 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Kolejne substancje zabronione w kosmetykach

Poprawka do europejskiej Dyrektywy Kosmetycznej od 5 listopada 2009 r zabrania stosowania w kosmetykach glikolu dietylenowego (diethylene glycol, DEG) oraz wit. K 1 (phytonadione).

Glikol dietylenowy to substancja toksyczna – powoduje zakłócenie funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, rdzenia kręgowego, nerek i wątroby oraz drażni błony śluzowe i oczy. Wysokie stężenia DEG stwierdzono w niektórych pastach do zębów. Wiarygodni producenci nie stosują DEG jako składnika kosmetycznego, dlatego przypuszcza się, że to podwyższone stężenie mogło być spowodowane zastosowaniem glicerolu zanieczyszczonego śladowymi ilościami DEG. Glicerol to bowiem powszechny składnik past do zębów o właściwościach higroskopijnych, który zapobiega wysychaniu pasty i wpływa na utrzymanie jej właściwej konsystencji. Poprawka do Dyrektywy uznaje za bezpieczne dla zdrowia stężenie DEG wynoszące maksymalnie 0,1 % w gotowych produktach kosmetycznych.

Z kolei witamina K należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i jest niezbędnym czynnikiem warunkującym prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Miejscowo wykorzystywana jest w leczeniu wylewów skórnych i siniaków pourazowych, a jako składnik kosmetyków polecana jest do pielęgnacji skóry skłonnej do nadmiernego zaczerwienienia i z rozszerzonymi naczynkami.

Wg poprawki do Dyrektywy Kosmetycznej UE miejscowe stosowanie i aplikacja wit K 1 (fitonadion, wit K pochodzenia roślinnego) może spowodować reakcje alergiczną, przez co jej wykorzystanie w kosmetykach zostało zabronione.

Poprawka do europejskiej Dyrektywy Kosmetycznej ogranicza również stosowanie trzech innych substancji. Eter monobutylowy glikolu dietylenowego DEGBE (diethylene glycol monobutyl ether) oraz eter monobutylowy glikolu etylenowego EGBE (ethylene glycol monobutyl ether) używane są jako rozpuszczalniki w farbach do włosów. Wg poprawki maksymalne dopuszczalne stężenie wynosi: dla DEGBE 9 %, a dla EGBE 4% w utleniających produktach do barwienia włosów i 2 % w nieutleniających produktach do barwienia włosów. Jednocześnie uznano za niebezpieczne wykorzystania tych substancji w produktach mających postać aerozoli.

Poprawka mówi także o dopuszczalnym stężeniu innego rozpuszczalnika – toluenu, sklasyfikowanego jako substancja rakotwórcza, mutagenna lub działająca toksycznie na rozrodczość. Toluen jest bezpieczny z toksykologicznego punktu widzenia, o ile jego zawartość nie przekracza 25 % w produktach do paznokci (lakiery); należy jednak unikać wdychania tej substancji przez dzieci.