fbpx
15 Czerwiec, 2019
Warszawa
32 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Komórki macierzyste w leczeniu otyłości

Naukowcy z Ottawy odkryli „wyzwalacz”, który zamienia komórki macierzyste mięśni w brunatna tkankę tłuszczową- formę dobrego tłuszczu. Odkrycie to może odegrać kluczową rolę w walce z otyłością . Ustalenia laboratorium dr Michael Rudnickiego, działającego w Ottawa Hospital Research Institute, zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Cell Metabolism.

„Wykrycie tego mechanizmu to kolejny krok w rozwoju naszej zdolności, aby wykorzystać dobry tłuszcz w walce ze złym tłuszczem i wszystkimi zagrożeniami związanymi z nadwagą i otyłością „– mówi dr Rudnicki, dyrektor Regenerative Medicine Program and Sprott Centre for Stem Cell Research w Ottawa Hospital Research Institute.

Globalnie, otyłość jest piątym z wiodących czynników ryzykiem zgonu. Według WHO, około 2,8 milionów ludzi umiera każdego roku w skutek nadwagi lub otyłości. W 2007 roku dr Rudnicki kierował zespołem, który pierwszy udowodnił istnienie dorosłych komórek macierzystych mięśni szkieletowych.

W opublikowanym artykule dr Rudnicki również po raz pierwszy udowadnia, że te dorosłe komórki macierzyste mięśni mają nie tylko zdolność do wytwarzania włókien mięśniowych, ale także do przeistoczenia się w brązowy tłuszcz. Brązowy tłuszcz jest ważną tkanką dla zdolności organizmu, aby utrzymać ciepło i regulować temperaturę. Ponadto, jest związany z mniejszą otyłością.

W artykule naukowcy opisują, jak dorosłe komórki macierzyste mięśni stają się brązowym tłuszczem. Kluczem jest mały regulator- gen zwany mikroRNA-133 lub miR-133. Kiedy miR-133 jest obecny, komórki macierzyste przekształcają się w włókna mięśniowe, a gdy jego obecność jest zmniejszona, komórki macierzyste stają się brązowym tłuszczem.

Badania dr Rudnickiego wykazały, że dorosłe myszy, którym wstrzyknięto środek do zmniejszenia miR-133, zwany antysensownym oligonukleotydem lub ASO, produkowały więcej brązowego tłuszczu, były chronione przed otyłością i miały lepszą zdolność do przetwarzania glukozy. Wykorzystanie ASO w leczeniu chorób, poprzez zmniejszanie poziomu specyficznych mikroRNA, jest metodą testowaną już w badaniach klinicznych na ludziach. Jednak potencjalne wykorzystanie miR-133 w walce z otyłością jest wciąż dalekie od realizacji.

„Choć jesteśmy bardzo podekscytowani tym przełomem, uznajemy, że jest to pierwszy krok”– mówi dr Rudnicki. „Istnieje jeszcze wiele pytań bez odpowiedzi, takich jak: czy to pomoże schudnąć dorosłym, którzy już są otyli? Jak lekarstwo powinno być podawane? Jak długo trzeba je podawać, by osiągnąć pożądane efekty?  Czy istnieją negatywne skutki, których jeszcze nie zaobserwowaliśmy?”

Źródło: ScienceDaily