fbpx
24 Maj, 2019
Warszawa
19 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Kosmetyki z… odpadków?

Producent hiszpańskich kosmetyków pochodzenia naturalnego, Alfaverde Productos Naturales, w zespole z naukowcami z Niemiec opracowali projekt włączający do składu kosmetyków do makijażu produkty uboczne pochodzące z czerwonego wina.

Inspiracją do projektu były badania nad sposobami wykorzystania produktów ubocznych powstających podczas produkcji wina wykonane przez chemika, Bernda Diehla ze Spectral Sernice.
Po tym, jak zorientował się, że produkty uboczne są bogate w proteiny, witaminę B, minerały i polifenole, postanowił wynaleźć sposób przekształcenia odpadków w użyteczny puder.

Spectral Service wspólnie ze specjalistą z zakresu produktów ubocznych, Technologie-Transfer-Zentrum, zwrócił się do firmy Alfaverde, aby pomogła im przetestować puder w kosmetykach kolorowych oraz w produktach żywnościowych i napojach.

Dwie niemieckie firmy zbierały próbki z winnic na strategicznych terenach uprawy winorośli w Niemczech, a następnie przeprowadzały badania, jak w najlepszy sposób przetworzyć materiał, aby uzyskać przydatny puder.
– Opracowaliśmy delikatny proces suszenia, bez użycia wysokiej temperatury tak, aby nie zniszczyć składników – powiedział Gabriel Randel, lider projektu o nazwie ProVino.

Następnie puder został przetestowany na szerokiej gamie produktów kosmetycznych i żywnościowych oraz napojach, co, według określenia naukowców, dało „odmienne efekty”, w zależności od typu produktu.
Praca wykonana wspólnie z firmą Alfaverde dowiodła, że kremy z zawartością pudru były szczególnie skuteczne. Dzięki obecności polifenoli dały widoczny efekt przeciwzmarszczowy, a także podniosły aktywność przeciwutleniaczy. 
Jednak puder jest uzyskiwany z czerwonego wina i wyróżnia się czerwonym lub różowym zabarwieniem, co może stwarzać pewien problem, w zależności od tego, do jakiego produktu jest używany.
Cienie do oczu – nie, kremy – tak.
Naukowcy podkreślili, że klienci nie byli specjalnie zainteresowani cieniami do oczu o spektrum od czerwonego do fioletowego, nawet mimo informacji, że zabarwienie zniknie po nałożeniu substancji na skórę. 
Również maseczka na twarz wykonana na bazie pudru została opisana jako dająca „zmiękczający i oczyszczający efekt”.
Naukowcy wierzą, że projekt może przyczynić się do lepszego wykorzystania produktów ubocznych z wina, którego produkcja w samych Niemczech jest szacowana na 120,000 hektolitrów rocznie, co daje 12,000 ton suchego pudru winnego.