fbpx
24 Lipiec, 2019
Warszawa
19 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Magnolia w kosmetykach – powrót do kultury Dalekiego Wschodu

Chociaż magnolia jest znana od starożytności to dopiero niedawno zauważono jej cenne właściwości, które z powodzeniem mogą być stosowane w kosmetykach – informuje Daniel Schmid, dyrektor firmy Swiss.

Składnik ten zawiera między innymi dwie aktywne substancje – magnolol i honokiol, które hamują reakcje zapalne.

Zgodnie z zapewnieniami producenta obie substancje czynne współdziałają ze sobą i hamują aktywację NF-?B, wykazując tym samym działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. NF-?B (nuclear factor kappa-light-chain-enhancer of activated B cells) jest kompleksem białkowym działającym jako czynnik transkrypcyjny. NF-?B występuje w niemal wszystkich komórkach zwierzęcych i bierze udział w odpowiedzi komórki na bodźce, takie jak stres, cytokiny, wolne rodniki, ultrafiolet, czy antygeny.NF-?B odgrywa kluczową rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej na infekcję.

Zaburzenia w regulacji NF-?B są powiązane z nowotworami, zapaleniami oraz chorobami autoimmunologicznymi, szokiem septycznym, zakażeniami wirusowymi, oraz niewłaściwym rozwojem układu odpornościowego. NF-?B bierze także udział w procesach związanych z plastycznością synaptyczną oraz pamiecią.

Magnolol i honokiol zostały wyizolowane z kory za pomocą etanolu i wody, gdyż wykazują niską rozpuszczalność w wodzie. Następnie wykorzystano liposomy jako przenośnik składników aktywnych.

Składnik o nazwie MAXnolia będzie wykorzystany w preparatach nawet dla skóry wrażliwej.