fbpx
16 Czerwiec, 2019
Warszawa
26 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Moc zaklęta w kurzych jajach

Pacjenci cierpiący na choroby krążenia, depresję czy alzheimera mogą zostać wyleczeni przy pomocy nowego kompleksu białkowego. Wrocławscy naukowcy odkryli cudowny lek, który w aptekach pojawi się dopiero za klika lat, ale jest i dobra wiadomość. Już od kwietnia rozpocznie się produkcja nowoczesnych suplementów diety stworzonych na podstawie tych samych badań.

W czym tkwi nieprzeciętna moc wspomnianego preparatu? W kurzych jajach! Dolnośląscy badacze, którzy od czterech lat badają żółtko i białko przekonali się o nietypowych możliwościach jaj kur będących na specjalnej diecie. Zwierzęta karmione substancjami pochodzącymi m.in. z alg znoszą jaja posiadające sześciokrotnie większą zawartość kwasów omega-3 oraz bogate w substancje, które nie tylko odżywiają, ale i regenerują organizm. Tym samym wrocławscy naukowcy odkryli nowy kompleks białkowy. Jak zapewniają, już za kilka lat mógłby być on wykorzystywany m.in. w terapii schorzeń układu krążenia, centralnego układu nerwowego, układu kostnego i zaburzeń nastroju. Badacze z  z Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Medycznego jako pierwsi na świecie oczyścili też cystatynę, która może mieć działanie przeciwnowotworowe. Jadnak kiedy skuteczne lekarstwo na raka trafi w ręce pacjentów zadecydują próby kliniczne. Cała procedura może trwać nawet kilka lat.

Wszystkich, którzy obawiają się, że kolejne naukowe odkrycie trafi do poczekalni możemy poinformować, że wcześniej do polskich aptek trafi suplement produkowany według przygotowanej receptury. Ovobiovita, bo taką nazwę będzie nosił preparat wykorzystujący produkty pochodzenia zwierzęcego. To innowacyjny suplement w formie syropu ze składników kurzego jaja. Ma na celu wspomagać organizm w intensywnej pracy umysłowej i stresie, a także poprawiać koncentrację oraz pamięć. Ponadto usprawniać funkcje układu krwionośnego, nerwowego, serca, mózgu, nerek i wspomagać regenerację wątroby.

Suplement będzie powstawał we Wrocławskim Parku Technologicznym według receptury prof. Tadeusza Trziszki i dr. Henryka Różańskiego, pomysłodawców projektu „Ovocura”. Za jego produkcję odpowiadać ma firma technologiczna Technox sp. z o.o., która zajmuje się komercjalizacją osiągnięć naukowych w branży żywieniowej. Jak twierdzi Cezary Rutka – prezes wspomnianego przedsiębiorstwa, na początku cena preparatu może być wysoka, ale z czasem powinna spadać. „Obecnie trwają kalkulacje kosztów produkcji, a cenę poznamy, kiedy preparat trafi do aptek. Zależy nam, żeby produkcja pozostała w Polsce, bo w ten sposób możemy wspierać naszą gospodarkę. Oczywiście, suplement będzie można kupić nie tylko u nas, ale też za granicą.”

Źródło: wroclaw.gazeta.pl