fbpx
18 Sierpień, 2019
Warszawa
29 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Modyfikacje genetyczne mogą wzmacniać zapach kwiatów

Naukowcy z The Hebrew Uniwersity of Jerusalem twierdzą, że odkryli sposób na zwiększenie produkcji substancji aromatycznych przez rośliny. Genetycznie modyfikowane kwiaty i produkcja zapachów będą zajmowały szczytowe miejsce w przemyśle kosmetycznym – twierdzą izraelscy badacze.

Ostatnie badania opublikowane w Plant Biotechnology Journal skupiają się na doświadczeniach przeprowadzanych przez Alexandra Vainsteina na petunii.

Aby zwiększyć produkcję substancji zapachowych Veinstein wraz z kolegami wprowadzili czynnik transkrypcyjny Pap1 z innej kwiatowej rośliny Arabidopsis thaliana do petunii.
Pap1 odpowiada za produkcję antocyjaninowego pigmentu 1. Antocyjaniny są flawonoidowymi składnikami odgrywającymi ważną rolę w pigmentacji rośliny.
Interesujące jest, że naukowcy odkryli związek pomiędzy intensywnością zabarwienia, a kolorem kwiatu.
Według badań transgeniczna petunia wyprodukowała znacznie większą ilość składników zapachowych. Chociaż petunia zwiększyła ilość składników aromatycznych wytwarzane były one zgodnie z naturalnym rytmem rośliny – w nocy. Jednak dodawanie fenylalaniny do transgenicznej rośliny pozwala na produkcję substancji zapachowych również w ciągu dnia.

Veinstein i jego koledzy uważają, że ich badania mogą być kluczem do udoskonalenia metod w przemyśle perfumeryjnym.