fbpx
24 Maj, 2019
Warszawa
20 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Multifunkcjonalny składnik kosmetyczny

Odkryto nowy składnik kosmetyków, który jednocześnie wykazuje działanie nawilżające, przeciwdrobnoustrojowe, a także nadające zapach. Składnika posiadającego takie spektrum działania w przemyśle kosmetycznym jeszcze nie było.

 

Sym Triol (INCI: Caprylyl glycol, 1,2 hexanediol, methylbenzyl alcohol) może być stosowany w różnorodnych gałęziach przemysłu kosmetycznego.

Alkohol metylobenzylowy jest identycznym z naturalnym składnikiem stosowanym w perfumerii, ale posiada również właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne.

Nowy składnik może okazać się doskonałą alternatywą dla parabenów, oraz donorów formaldechydów, stosowanych jako konserwanty.

Sym Triol może być stosowany w kosmetykach takich jak: lotiony,kremy, żele, pianki. Jego zaletą jest fakt, że jest związkiem stabilnym w pH 3-8, a także odpornym na zmiany temperatury.