fbpx
16 Czerwiec, 2019
Warszawa
24 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Nazwy INCI

INCI z ang. International Nomenclature of Cosmetic Ingredients – jest to nazewnictwo składu każdego produktu kosmetycznego, które według prawa Unii Europejskiej musi widnieć na opakowaniu produktu, bądź na dołączonej do niego ulotce.

INCI jest nazewnictwem międzynarodowym. Unia Europejska ustaliła listę składników które muszą być wypisane, zaczynając od największego stężenia składnika. Nazwy INCI są pochodną nazw chemicznych w języku angielskim oraz nazw łacińskich przy produktach roślinnych. Barwniki są oznaczane numerem i symbolem CI czyli Colour Index. Nie dotyczy to jednak barwników do farbowania włosów. Barwniki do włosów nie są deklarowane według CI tylko według nazw INCI i muszą  spełniać wymogi ustawy. Nomenklatura INCI powinna widnieć na każdym opakowaniu, bądź ze względu na zbyt mało miejsca, na dołączonej ulotce. W przypadku stężeń składników powyżej 1% oznaczenie następuje w porządku malejącym, natomiast kiedy stężenie składnika jest poniżej 1%, wtedy kolejność jest dowolna. INCI jest nomenklaturą opartą w dużej mierze na nazwach chemicznych w języku angielskim, istnieją jednak drobne różnice między nazwami USA i UE, przykładem są:  

  •      aqua – water
  •      kompozycje zapachowe UE- Perfum USA- Fragrance  

 

W składzie kosmetyku należy ujawniać składniki kompozycji zapachowych oraz wyciągów roślinnych o potencjalnym działaniu alergizującym, jeśli ich zawartość w danym kosmetyku przekracza 0,001% w wyrobach pozostających na skórze i 0,01% w kosmetykach spłukiwanych. Jeżeli w składzie kosmetyku znajduje się substancja konserwująca, która jest jednocześnie składnikiem czynnym, przeciwłupieżowym, dezodorującym itp. to może być jej większe stężenie.

W nomenklaturze europejskiej występuje podział na kategorie:

  • Związki dopuszczone we wszystkich klasach kosmetyków;
  • Związki dopuszczone we wszystkich klasach kosmetyków z wyjątkiem kosmetyków stosowanych na okolice oczu;
  • Związki dopuszczone do stosowania w kosmetykach nie mających kontaktu z błonami śluzowymi;
  • Związki dopuszczone do stosowania w produktach mających krótkotrwały kontakt ze skórą.              

Nazwy INCI olejów roślinnych stosuje się używając nazwy łacińskiej, dodając określenie części rośliny z ang. oil np olej z wiesiołka w INCI oznaczamy Oenothera Biennis Oil  natomiast olej sojowy – Glycine Soja (Soybean) Oil.

Inne naturalne substancje tłuszczowe oznaczamy:

  • Tran z wątroby dorsza w nazewnictwie INCI Gadus Morrhua Liver Oil
  • Lanolina INCI Lanolin