fbpx
20 Czerwiec, 2019
Warszawa
23 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Nie tylko kawa z nasion kawy

Olej z zielonej kawy (GCO), często stosowany w preparatach kosmetycznych ze względu na swoje niezwykłe właściwości zmiękczające i antyaging, jest bezpieczny do stosowania miejscowego i wykazuje dobrą kompatybilność ze skórą jak donosi nowe badanie opublikowane w International Journal of Cosmetic Science.

Olej, pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno niedojrzałych i nieprażonych nasion kawy znajduje szerokie wykorzystanie w kosmetykach, ponieważ wykazuje doskonałe działanie nawilżające, nawet ponad 6 razy większe niż olej jojoba czy olej ze słodkich migdałów, o czym decyduje wysoka zawartość fitosteroli przy jednocześnie stosunkowo dużej ilości kwasu linolowego. Dzięki obecności witaminy E i kwasu chlorogenowego posiada zdolność do pochłaniania promieniowania UVB, ma bardzo wysokie właściwości antyoksydacyjne i chroni DNA przed uszkodzeniem. Tym samym zapobiega fotostarzeniu się skóry. Ponadto świetnie sprawdza się w kuracjach antycellulitowych.

Zespół badawczy składający się ze współpracujących ze sobą naukowców z Portugalii i Brazylii postanowił przeprowadzić dalsze badania nad bezpieczeństwem stosowania tej substancji, ponieważ pomimo jej stosowania nie ma wystarczających danych na temat bezpieczeństwa stosowania oleju z zielonej kawy w preparatach kosmetycznych.

Biorąc pod uwagę wszechstronne właściwości pielęgnacyjne GCO, celem badania było przeprowadzenie zintegrowanego podejścia, które łączy w sobie testy na hodowlach komórkowych in vitro i in vivo przeprowadzane za pomocą technik biofizycznych do oceny zgodności ze skórą produktów zawierających olej z zielonej kawy.

Uzyskane wyniki badań wskazują, że GCO wydaje się być bezpieczny do stosowania miejscowego i wykazują dobrą zgodność ze skórą w warunkach eksperymentalnych” mówi badanie.

Wyniki testów

W swoich badaniach naukowcy wykorzystali test redukcji MIT na modelu ludzkich keratynocytów do oceny cytotoksyczności GCO i preparatów zawierających 2.5-15% GCO.

Produkty zawierające 15% składnika testowano na wewnętrznej stronie przedramienia ochotników w ciągu trzech dni. Przy użyciu metod biofizycznych, co 24 godziny oceniano przezskórną utratę wody (TEWL), zawartość wody w warstwie rogowej naskórka i obecność rumienia.

Te same preparaty były badane pod kątem tolerancji skóry za pomocą testu płatkowego.

Badania te wykazały, że olej z zielonej kawy ani żaden z preparatów zawierających go nie powoduje żadnych efektów cytotoksycznych, podobnie nie zaobserwowano żadnych działań niepożądanych u któregokolwiek z ochotników testujących na sobie tą substancje.

Wyniki te wydają się wskazywać na dobrą kompatybilność ze skórą tego składnika w preparatach kosmetycznych” jak przekonują badacze.

Po zastosowaniu kosmetyku z GCO zanotowano tylko niewielki spadek TEWL. W przypadku zawartości wody w Stratum corneum i obecności rumienia nie wykazano znaczących różnic, gdyż wyniki zaobserwowane w pierwszym dniu utrzymywały się w ciągu wszystkich 3 dni pomiarów.

 

Źródło: International Journal of Cosmetic Science