fbpx
17 Sierpień, 2019
Warszawa
26 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Niezwykłe właściwości nawilżające pozwalają zachować młody wygląd skóry

Badania przeprowadzone przez dwie firmy biotechnologiczne wykazały, że wyciąg z malin jest skuteczny w zwiększaniu poziomu nawilżenia skóry i chroni komórki przed nadmierną utratą wody, co może mieć potencjał w preparatach do pielęgnacji skóry i kuracjach anty-aging.

Po przeprowadzeniu badań nad rozpuszczalnym w tłuszczach ekstraktem z Maliny właściwej (Rubus idaeus), które zostały opublikowane w International Journal of Cosmetic Science, naukowcy z włoskich firm VitaLab i Arterra Bioscience donoszą, że może on być stosowany jako składnik nawilżający w kremach do twarzy i balsamach do ciała, jak również w produktach przeznaczonych do walki z procesem starzenia się skóry.

Maliny znane są ze swoich doskonałych właściwości terapeutycznych, ponieważ są szczególnie bogate w związki o silnej aktywności antyoksydacyjnej, które promują zdrowie i dobre samopoczucie komórek ludzkich. Oprócz wysokiej zawartości związków fenolowych rośliny Rubus są bogate w związki rozpuszczalne w olejach, będące również głównymi elementami skórnej bariery hydrolipidowej.

Jako, że hodowle komórek roślinnych stanowią wartościowy system do produkcji ciekawych związków i składników do zastosowań kosmetycznych, zespół badawczy postanowił rozwinąć hodowlę komórkową z liści Maliny właściwej i wykorzystać ją do uzyskania substancji czynnej mającej na celu poprawę nawodnienia i zwiększenie poziomu nawilżenia skóry.

Praca laboratoryjna

W tej pracy komórki Rubus idaeus  hodowano w laboratorium w sterylnych i kontrolowanych warunkach, a następnie przetworzono je aby uzyskać rozpuszczalny w olejach ekstrakt, zawierający związki fenolowe i szereg kwasów tłuszczowych. Badano wpływ otrzymanego ekstraktu na hodowlę keratynocytów i fibroblastów oraz in vivo na skórę w celu oceny jego aktywności kosmetycznej.

Podczas testów przeprowadzonych na hodowlach komórek skóry naukowcy zaobserwowali, że ekstrakt z liści maliny ma zdolność indukowania genów odpowiedzialnych za nawodnienie skóry, determinujących akwaporynę-3, filagrynę, inwolukrynę i syntazę kwasu hialuronowego oraz stymuluje ekspresję i aktywność enzymu glukocerebrozydazy, uczestniczącej w produkcji ceramidów.

Ponadto rozpuszczalny w tłuszczach enzym zwiększał syntezę składników macierzy zewnątrzkomórkowej fibroblastów oraz wykazuje niezwykłe zdolności nawilżające podczas badań na skórze ludzkiej in vivo”, jak mówią badacze.

 

Źródło: International Journal of Cosmetic Science