fbpx
12 Lipiec, 2019
Warszawa
20 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

NNKT od A do Z

Od czego pochodzi tajemniczy skrót? Czy sekret nawilżonej i zadbanej skóry może ukrywać się w tym czteroliterowym pojęciu? Oraz informacje o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych potrzebne każdemu kosmetologowi. Zaczynamy!

Twoje klientki na pewno już wiedzą, że aby jak najdłużej cieszyć się zdrową i piękną cerą powinny świadomie wybrać odpowiednie środki do zwalczania suchości oraz przedwczesnego starzenia skóry. Niezbędnym kosmetykiem zapobiegawczym tego typu problemom jest oczywiście krem nawilżający, który wiąże i utrzymuje wodę w naskórku. Ponadto redukuje ilość podrażnień i łagodzi zaczerwienienia. Ale jest jeszcze jeden sekret, który trzeba zdradzić odwiedzającym gabinet Paniom – a kryje się on pod nazwą NNKT.

Dlatego zacznijmy od początku. Samo nawilżanie nie wystarczy. Ważne jest, by zapobiec utracie wody, która już znajduje się w skórze. Jak sprawić, żeby wypijane przez człowieka codziennie płyny utrzymywały się dłużej w jego naskórku dając efekt miękkiej, wygładzonej i zdrowo wyglądającej skóry? Niezbędne jest prawidłowe funkcjonowanie bariery hydrolipidowej, a także cementu międzykomórkowego, który spaja ze sobą komórki warstwy rogowej. Jest to element spełniający rolę bariery chroniącej przed utratą wilgoci z warstw skóry. Jednym ze sposobów zwiększenia nawilżenia skóry jest wzmocnienie tych barier. I właśnie dlatego NNKT są tak ważne, gdyż one warunkują prawidłową strukturę spoiwa międzykomórkowego oraz ochronnego płaszcza wodno-lipidowego zapobiegając w ten sposób transepidermalnej utracie wody (TEWL).

NNKT jest to skrót od niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest to grupa wysoko nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierająca od 2-4 wiązań podwójnych. Istnieją dwa szeregi NNKT tzw. szereg omega-6, do którego należą kwas linolowy, gamma-linolenowy, arachidonowy oraz szereg omega-3, do którego zalicza się kwas alfa-linolenowy. Są to kwasy egzogenne (nie są one wytwarzane przez organizm ludzki), dlatego muszą być dostarczane w diecie ponieważ ich obecność jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania nie tylko skóry ale całego organizmu.

Najwięcej NNKT zawierają: oleje z kiełków pszenicy, rzeżuchy i słonecznika, olej z awokado, olej wiesiołkowy (zawiera aż 80% NNKT), słodkie migdały, pestki winogron, orzechy, ryby morskie.

Cement międzykomórkowy znajdujący się pomiędzy komórkami naskórka, jest półprzepuszczalną warstwą chroniącą skórę przed wnikaniem obcych substancji, a także uniemożliwiającą nadmierne parowanie wody z jej warstw. Półprzepuszczalność tego spoiwa spowodowana jest jego budową lemelarną (wielowarstwową), która charakteryzuje się występowaniem na przemian warstw hydrofilowych i hydrofobowych. Jednak, aby bariera ta mogła prawidłowo funkcjonować, bardzo istoty jest jej właściwy skład chemiczny, bogaty w związki o charakterze lipidowym uwolnione z keratynosomów. Są to: ceramidy 40%, cholesterol 25%, trójglicerydy i kwasy tłuszczowe 25 % (w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe), inne 10%.

Jak widać największym komponentem spoiwa międzykomórkowego są ceramidy, u których z kolei najznaczniejszą część składową , bo aż 74% stanowią NNKT. Ceramidy należą do sfingolipidów (połączenie sfingozyny i kwasu tłuszczowego), a ich główne zadanie polega na skutecznym zatrzymywaniu wody w skórze. Ponadto regulują naturalne procesy złuszczania komórek, odbudowują płaszcz lipidowy, jak też wpływają na spoistości warstwy rogowej naskórka. Ilość ceramidów obniża się pod wpływem detergentów i procesu starzenia.

NNKT oprócz tego, że stanowią główny składnik ceramidów wpływając przez to na ich właściwości, włączane są również w strukturę błony komórkowej regulując jej płynność. Odgrywają także istotną rolę w procesach metabolicznych skóry, przyspieszając regeneracje tejże tkanki. Normalizują międzykomórkowe warstwy lipidowe i poprawiają funkcjonowanie bariery ochronnej naskórka. Ponadto przeciwdziałają utracie wody, hamując w ten sposób procesy starzenia skóry oraz zapobiegając jej suchości i szorstkości, tym samym sprawiają, że naskórek jest miękki oraz elastyczny. Z tego powodu często określane są mianem czynnika regulującego gospodarkę wodno-lipidową skóry.

NNKT ma dobroczynne działanie nie tylko na skórę, ale również na cały organizm. Ta grupa wysoko nienasyconych kwasów tłuszczowych potrafi obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi oraz korzystnie wpłynąć na przyswajanie witamin E, A oraz D. Odgrywa ważną rolę w podnoszeniu odporności organizmu i wspomaganiu jego procesów obronne. NNKT rewelacyjnie poprawiają koncentrację i pamięć, wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, a także zapobiegają powstawaniu zmian miażdżycowych.

Do objawów niedoboru NNKT należą zaburzenia w funkcjonowaniu skóry, takie jak wczesne pojawienie się zmarszczek, nadmierna keratynizacja, czy utrata jędrności. Naskórek bywa szorstki w dotyku, podrażniony, zwiotczały i pozbawiony blasku. A spadek zawartości kwasu linolowego w mieszku włosowym, prawdopodobnie przyczynia się do tworzenia zaskórników i jest jedną z potencjalnych przyczyn trądziku pospolitego.

Miejscowe zastosowanie NNKT działa głównie na zewnętrzną warstwę skóry, a efekty ich działania w głębszych warstwach są znikome. Rozwiązanie mogą stanowić suplementy diety, które są w stanie poprawić stan skóry, załagodzić bądź zapobiec wielu przypadłościom. Ich stosowanie nie tylko wpływa na wspomnianą poprawę nawilżenia, ale także zapobiega nadmiernej utracie wody. Działanie to nie ogranicza się jedynie do naskórka, ale i głębiej położonych warstw skóry.