fbpx
25 Sierpień, 2019
Warszawa
28 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Nowe oblicze kofeiny

Naukowcy odkryli, że myszy, które spożywały kofeinę przed ekspozycję na promieniowanie UV, są mniej narażone na rozwój nowotworu.

Myszy spożywały kofeinę wraz z wodą ok. 1-2 tygodni przed ekspozycją na promieniowanie. Koncentracja kofeiny we krwi myszy była podobna do ilości kofeiny w ludzkiej krwi po spożyciu 3-5 filizanek dziennie.

Kofeina podana przed ekspozycją na promieniowanie UV zadziałała jako filtr ochronny, a uszkodzone przez promieniowanie słoneczne komórki zostały usunięte, dzięki czemu zmniejszyło się ryzyko kancerogenezy.
Naukowcy również ustalili, że kofeina nakładana na skórę w postaci kremu, mleczka, wykazuje takie same działanie.

Badacze wierzą, że kofeina w podobny sposób dziala w ludzkim organiżmie, a wypijanie herbaty bądź kawy zmniejszy ryzyko rozwoju czerniaka.