fbpx
09 Listopad, 2019
Warszawa
12 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Nowy sposób na grzybicę

 

Kanadyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu dokonali przełomowego w leczeniu grzybicy odkrycia. Z ich badań wynika, że witamina B3 (witamia PP, niacyna) skutecznie ogranicza rozwój drożdżaków, będących jednym z czynników etiologicznych grzybicy.

Grzybica, szczególnie w okresie letnim często daje o sobie znać nam i naszym klientom. Bose wizyty na basenie, kąpiele w nie do końca sprawdzonych zalewach, często sprawiają, że z wakacji oprócz opalenizny i wspomnień przywozimy dodatkowo grzybicę. Niestety, żegnanie się z tym niechcianym towarzystwem często bywa bardzo uciążliwe. Już wkrótce, dzięki odkryciom kanadyjskich naukowców, sprawa może stać się dużo prostsza.

Duża część infekcji grzybiczych jest spowodowana obecnością drożdżaka Candida albicans. Relacjonując najnowsze odkrycia, czasopismo „Nature Medicine” donosi, że witamina B3 blokuje enzym o nazwie deacetylaza Hst3p niezbędny Candida albicans do prawidłowego wzrostu.

Zablokowanie enzymu Deacetylaza Hst3p znacznie zmniejsza zdolność drożdżaków do wywoływania infekcji u myszy. Dowiedziono również, że witamina B3, oprócz tego, że działa na szerokie spektrum drożdżaków z gatunku Candida, to jeszcze hamuje wzrost grzyba Aspergillus fumigatus (kropidlak), który u ludzi wywołuje grzybicę skóry, płuc i może nasilać ataki astmy oskrzelowej.

„Istnieje pilna potrzeba rozwijania nowych metod zwalczania zakażeń Candida albicans, ponieważ są one jedną z wiodących przyczyn infekcji wewnątrzszpitalnych i towarzyszy im duża śmiertelność” ? ocenia jeden z prowadzących badania prof. Martine Raymond.

Według specjalistów z Montrealu, ich najnowsze odkrycia mogą w dużym stopniu przyczynić się do opracowania skutecznych metod walki z infekcjami drożdżakowymi. Zaletą nowej terapii jest znaczna redukcja możliwych działań nieporządanych.

Najlepszymi źródłami witaminy B3, która w rzeczywistości jest mieszaniną dwóch związków (kwasu nikotynowego i amidu kwasu nikotynowego), są: wątróbka, drób, rośliny strączkowe, ryby i orzechy.

Źródło: PAP Nauka