fbpx
18 Czerwiec, 2019
Warszawa
25 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Od miąższu po pestki – dynia w trosce o urodę

Halloween tuż tuż więc i sezon dyniowy w pełni.

A że obła, pomarańczowa roślina znalazła swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale ma niekwestionowane miejsce również w kosmetyce, należałoby poświęcić jej trochę uwagi.

Kilka słów o dyni

Dynia jest rośliną jednoroczną z rodziny dyniowatych. Obejmuje około 800 gatunków rozsianych po całym świecie. Pochodzi z Ameryki Środkowej (Meksyk), a do Europy została sprowadzona przez hiszpańskich kolonizatorów. Z powodzeniem uprawiana jest również w Polsce, szczególnie dwa gatunki: dynia zwyczajna i dynia olbrzymia.

Owoc dyni ma kształt kulisty lub podłużny, skórkę twardą, różnej barwy (od jasnożółtej, zielonej, pomarańczowej, po brązową). Dynia osiąga wagę do 50 kg i więcej. Jej miąższ ma kolor żółtopomarańczowy i zawiera mnóstwo oleistych nasion. To właśnie miąższ, lub olej z jej pestek są szeroko wykorzystywanymi surowcami w produkcji kremów, peelingów, maseczek kosmetycznych, balsamów do ciała, odżywek do włosów, środków do kąpieli, masażu i innych.

Dynia w kosmetyce

Niezwykła kombinacja składników aktywnych  i witamin sprawia, że dynia wpływa korzystnie na stan oraz wygląd skóry. Zawarty w miąższu beta-karoten neutralizuje wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia się skóry. Nadaje skórze ładny koloryt oraz zapewnia prawidłową elastyczność czy odpowiedni stopień nawilżenia. Bogaty w antyoksydanty, zwłaszcza witaminy C i E, owoc dyni odbudowuje warstwę hydrolipidową naskórka i przywraca skórze naturalną barierę ochronną. Kompleks witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych – potas, fosfor, żelazo, magnez – dostarczają skórze cennych substancji pielęgnacyjnych i odżywczych. 

Dzięki bogactwu składników aktywnych, dynia działa odmładzająco i odżywczo na naskórek. Kosmetyki na jej bazie doskonale pielęgnują każdy rodzaj cery, zarówno suchej, szarej, odwodnionej, jak i mieszanej. Dodatkowo zawarty w miąższu cynk działa oczyszczająco na tłustą skórę. Normalizuje proces produkcji sebum, zmniejsza łojotok, hamując tym samym powstawanie zaskórników. Pomaga złagodzić stany zapalne skóry.

Z cennych właściwości nawilżających tego owocu słyną także pestki. To z nich otrzymywany jest olej tłoczony na zimno, który bywa składnikiem preparatów do pielęgnacji zarówno twarzy, jak i ciała. Olej z pestek łatwo penetruje w głąb skóry. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas oleinowy i kwas linolowy.

Ma działanie łagodzące oraz przeciwzapalne, dzięki obecności fitosteroli (beta-sitosterol oraz spinasterol). Dobrze odżywia, wygładza i zmiękcza naskórek. Olej polecany jest w profilaktyce przeciwzmarszczkowej. Ponadto zawarty w nim skwalen odbudowuje warstwę lipidową skóry, zmniejsza szorstkość, jak również suchość skóry. Olej jest źródłem witamin głównie z grupy B, ale także A, C, D i E. Chroni skórę przed procesem fotostarzenia, przyspiesza produkcję kolagenu i elastyny.

Nowoczesna kosmetologia do receptur kosmetyków wykorzystuje naturalne surowce. Niezwykle wartościowy zestaw substancji biologicznie czynnych sprawia, że dynia to częsta inspiracja twórców kosmetyków na całym świecie.


Literatura:

1. Czikow P., Łaptiew J.: Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Warszawa 1982

2. Gumowska I.: Od Ananasa do Ziemniaka. Instytut Wydawniczy CRZZ. Warszawa 1976

3. Jurkowska S.: Surowce kosmetyczne. Ośrodek Informatyczno-Badawczy „Ekoprzem”. Dąbrowa Górnicza 2003. Wydanie VIII poprawione i rozszerzone