fbpx
26 Luty, 2020
Warszawa
5 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Odchudzające mleko?

Mleko raczej większości osób kojarzy się z produktem, którego powinny unikać osoby dbające o idealną sylwetkę. Okazuje się jednak, że najnowsze odkrycia międzynarodowego grona naukowców przeczą temu powszechnemu poglądowi.

Badania prowadzone na 322-osobowej grupie przez naukowców z Uniwersytetu Ben-Guriona w Beer-Sheva oraz badaczy z USA i Niemiec wykazały, że pacjenci spożywający 2 szklanki mleka dziennie schudli średnio o 2 kg więcej niż ci, którzy nie spożywali mleka i jego przetworów lub przyjmowali je w małych ilościach.

Eksperymenty trwały 2 lata, a badani mieścili się w przedziale wieku 40-65 lat. Grupa obejmowała osoby z nadmierną ilością tkanki tłuszczowej, które podjęły się przejścia na dietę niskotłuszczową, śródziemnomorską lub ubogą w węglowodany.

Analizując inne czynniki mające wpływ na odchudzanie, naukowcy odkryli również, że osoby mające wysoki poziom witaminy D we krwi (30 nanogramów na mililitr) uzyskiwały znacznie lepsze wyniki odchudzania niż pacjenci z niższym poziomem (14,5 ng/ml).  Wysokie stężenie wspomnianej witaminy dawało w ciągu 2-letniego okresu badań przewagę utraty aż 2,5 kg.

Jak donosi „American Journal of Clinical Nutrition” takie rezultaty badań potwierdzają wcześniejsze hipotezy mówiące o dużym znaczeniu wapnia w utrzymywaniu zgrabnej sylwetki.

Źródło: Gazeta Wyborcza