fbpx
18 Listopad, 2019
Warszawa
10 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Odchudzający proszek uatrakcyjni smak potraw

Po zjedzeniu dietetycznego obiadu, często odczuwamy niedosyt. Przyzwyczajeni do aromatycznych, obfitujących w smaki niezdrowych produktów, nie potrafimy nasycić się prostymi, dietetycznymi posiłkami. Naukowcy znaleźli na to radę.

Jak donoszą badacze, to co określamy jako smak potraw, jest w 75-90% ich aromatem. Intensywny strumień związków chemicznych bombardujących nasze receptory i przyczyniających się do uwalniania hormonów, informuje organizm o tym, że już nie potrzeba więcej pożywienia. Właśnie w ten sposób hamowany jest nasz apetyt.

Jak wykorzystać to zjawisko do skutecznej walki z nadwagą?

Zespół naukowców pod kierownictwem neurologa smaku i zapachu – Alana Hirscha, opracował spożywczy proszek, który oszukuje mózg dodając potrawom smaku i aromatu. Dzięki temu możemy poczuć sytość dużo wcześniej, niż jedząc potrawy bez dodatku kryształków.

Produkt został już przetestowany na ochotnikach rozpoczynających walkę z otyłością. Biorąca udział w eksperymencie grupa 1400 osób, posypując potrawy aromatycznym proszkiem, zaobserwowała znaczne zmniejszenie apetytu.

Być może nowy wynalazek okaże się dużą pomocą dla osób, którym ciężko odmówić sobie obfitującego w intensywne smaki, niezdrowego jedzenia.

Źródło: PAP Life