fbpx
15 Czerwiec, 2019
Warszawa
30 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Odkrywamy sekrety melaniny

Melanina to polimer o ciągle nie dość dokładnie zbadanej strukturze. Jest naturalnym barwnikiem o dużym znaczeniu dla człowieka.

Czas dowiedzieć się o niej czegoś więcej!

Występowanie melaniny
 
Melanina u człowieka występuje w skórze, włosach, mieszkach włosowych, oku, a także w uchu wewnętrznym. Natomiast u zwierząt znajdziemy ją w skórze, sierści, piórach, oczach, oraz w pancerzu owadów. U bezkręgowców umiejscawia się np. w worku atramentowym kałamarnicy. Warto wiedzieć, że melaninę zawiera również czerwony i czarny kawior.
 
Jak powstaje?
 
Komórkami melaniny są melanocyty, a ich organelle to melanosomy, które występują w postaci połączeń z białkami tworząc kompleksy białkowe. Melanogeneza powstaje pod wpływem enzymu tyrozynazy, który uaktywnia się w wyniku:
 
● działania promieni UV;
 
● działania metali (miedzi, żelaza, złota, srebra);
 
● stanu zapalnego;
 
● działania gruczołów endokrynowych (przysadki mózgowej, gruczołów płciowych);
 
● niedoboru witaminy A, PP, kwasu pantotenowego i foliowego.
 
Hamowanie wydzielania tyrozynazy może występować na skutek działania witaminy C oraz aktywności gruczołów endokrynowych (nadnercza i szyszynki).
 
Funkcje melaniny

Melanina działa przeciwutleniająco równocześnie neutralizując wolne rodniki. Dzięki temu  skutecznie hamuje starzenie się skóry, dlatego stała się przedmiotem zainteresowania przemysłu kosmetycznego.
 
Melanina nadaje skórze, włosom oczom kolor, reguluje biosyntezę witaminy D 3 oraz podnosi odporność skóry na poparzenia słoneczne i zmiany nowotworowe. Działa ochronnie jak filtr UV oraz wpływa termoregulacyjnie przy zmianie absorpcji promieniowania słonecznego, chroni szlaki metaboliczne przed niszczącym działaniem promieniowania UV.
 
Naturalna czy syntetyczna?
 
Najlepszym rozwiązaniem z punktu widzenia jakości kosmetyku byłoby stosowanie naturalnej melaniny, jednak źródła jej pozyskiwania są ograniczone i bardzo kosztowne. Ten fakt stanowi  ogromną barierę przy jej masowym zastosowaniu. W wielu przypadkach pozostaje więc korzystanie z zasobów syntetycznych. 
 
Co to takiego? Syntetyczną melaninę otrzymuje się w wyniku reakcji utlenienia chemicznego lub na drodze enzymatycznej prekursorów melaniny: tyrozyny, DOPA-chromu, kwasu DHICA oraz ,6-DHI. Jako utleniaczy używa się nadtlenku wodoru i tyrozynazy pozyskiwanej z grzybów jadalnych. Syntetyczna melanina jest rozpuszczalna w wodzie i wodnych roztworach a jej pH= 5-9. Istnieją nowe możliwości pozyskiwania melaniny np. biosyntetyczne melaniny produkowane przez kultury komórkowe modyfikowane wirusami oraz niektórymi bakteriami (Micrococcus, Baciliius, Vibrio, Azotobacter).
 
Wykorzystanie melaniny w kosmetyce
 
Ze względu na nierozpuszczalność trudno jest wprowadzić melaninę do kosmetyku, dlatego stosuje się mikrokapsułki, które zawierają 0,5% – 1% melaniny. Można również zawieszać melaninę w fluorowęglowodorach i zamykać we wnętrzu fosfolipidowych agregatów (granulosomach) są to cząsteczki o wielkości 200-300 nm.
 
Preparaty przyspieszające pigmentacje skóry
 
Są to mieszaniny, które zawierają w swym składzie związki przyspieszające opalanie, czyli fotodynamiczne. Aktywnymi związkami w takich kosmetykach są prekursory melaniny: tyrozyna, DOPA oraz DHI. Najnowszym aktywnym składnikiem opisywanych preparatów jest L-jabłczan-L- tyrozyna. Należy wiedzieć, że preparatach samoopalających wykorzystuje się również melaninę roślinną tzw. MelaSyn. Otrzymuje się ja w wyniku enzymatycznego przekształcenia aloiny z roślin Aloe Vera.
 
Preparaty promieniochronne
 
Kosmetyki te zawierają 1% melaniny, która działa jako filtr UV, antyutleniacz oraz zmiatacz wolnych rodników. Aby uzyskać skuteczną ochronę przeciwsłoneczną stosuje się wodne dyspersje melaniny TiO2 lub melaninę pokrytą TiO2. Jako antyutleniacz melaninę stosuje się w stężeniu 0,005% – 0,01% ( neutralizuje 80-100% wolnych rodników). Melanina może działać (synergistycznie) z innymi przeciwutleniaczami np. mieszanina 0,08% tokoferolu i 0,02% melaniny likwiduje 91% wolnych rodników.
 
Preparaty samoopalające
 
Są to preparaty, które imitują opaleniznę nie narażając na szkodliwe działanie promieni słonecznych. Substancje chemiczne w nich zawarte wywołują bierne zabarwienie skóry poprzez wiązanie się z warstwą rogową naskórka, a pomijając proces melanogenezy. Oczywiste wydaje się więc, że owe zabarwienie nie pochodzi od melaniny. Czyli należy liczyć się z faktem, iż taki kosmetyk nie chroni przed promieniami słonecznymi. Skóra posmarowana samoopalaczem jest zatem bezbronna wobec słońca.
 
Preparaty samoopalające z DHA (Dihydroksyacetonem)
 
Właściwości samoopalające DHA odkryto w latach 20-tych XX wieku w Niemczech. Jednak dopiero w latach 60-tych rozpoczęto badania nach wykorzystaniem tego związku w kosmetyce. W preparatach występuje on w ilości od 2-5 proc. Ponadto działa tylko na powierzchni naskórka, dając efekt zbrązowienia, na skutek połączenia się grup aminowych aminokwasów (peptydów i białek) naskórka z grupami karboksylowymi cząsteczek DHA. Należy pamiętać, że dihydroksyaceton nie wywołuje alergii ani działania kancerogennego oraz nie powoduje podrażnień ani uszkodzeń skóry, a jest niezbędnym składnikiem kremów nadających kolor opalenizny słonecznej.
 
 Melanina decyduje o kolorze skóry oraz włosów. Wchodzi w reakcję z promieniowaniem UV i to dzięki niej możliwe jest opalanie. Jest protektorem skóry i to ona powoduję że w lato tak pięknie wyglądamy. Bo przecież „kobiety lubią brąz”.