fbpx
Z OSTATNIEJ CHWILI!
23 Październik, 2019
Warszawa
11 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Ograniczenie kalorii wpływa na długowieczność

Naukowcy z Gladstone Institutes odkryli nowy mechanizm, dzięki któremu dieta z niską zawartością węglowodanów i kalorii, tzw. katogeniczna, może opóźnić efekty starzenia.

W najnowszym numerze czasopisma Science ,dr Verdin i jego zespół wyjaśnił rolę związku β-hydroksymaślanu (βOHB), tzw. „ciała ketonowego”, który jest produkowany podczas długotrwałej niskokalorycznej diety. Wysokie stężenia ciał ketonowych jest toksyczne i przyczynia się do procesu starzenia.

„Z biegiem lat, badania wykazały, że ograniczenie kalorii spowalnia proces starzenia i zwiększa długowieczność, jednak mechanizm tego efektu pozostaje nieuchwytny”– mówi dr Verdin. Jest on głównym autorem tych badań, kieruje Centrum HIV i Starzenia w Gladstone, a także jest profesorem na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco.

Stres oksydacyjny występuje podczas gdy komórki używają tlenu do produkcji energii, ale ta działalność również uwalnia inne potencjalnie toksyczne cząsteczki, zwane wolnymi rodnikami. Wraz z wiekiem komórki stają się mniej skuteczne w usuwaniu wolnych rodników, co prowadzi do uszkodzenia komórek i przyspiesza skutki starzenia się.

Jednak dr Verdin i jego zespół odkryli, że βOHB może rzeczywiście pomóc opóźnić ten proces. W serii doświadczeniach laboratoryjnych, najpierw na ludzkich komórkach w naczyniu, a następnie w tkankach pobranych z myszy, zespół monitorował zmiany biochemiczne, które występują, gdy βOHB jest poddawany przewlekłej diecie z ograniczeniem kalorii. Naukowcy stwierdzili, że ograniczenie kalorii βOHB, zablokowało działalność klasy enzymów zwanych deacetylazy histonów lub HDAC.

Podwyższony poziom βOHB blokuje HDACs, który domyślnie uruchamia parę genów, zwanych Foxo3a i MT2. Po aktywacji tych genów rozpoczyna się proces, który pomaga oprzeć się stresowi oksydacyjnemu. Odkrycie to może stanowić sposób spowolnienia szkodliwych skutków starzenia się wszystkich komórek organizmu.  

„Ma to przełomowe znacznie również dla postępów naszego zrozumienia podstawowego mechanizmu ukrytego za HDAC, które jak już wiadomo, są zaangażowane w starzenie się i choroby neurologiczne”– powiedziała dr Katerina Akassoglou, naukowiec z Gladstone Institutes ekspert w dziedzinie chorób neurologicznych, współautorka artykułu. „Odkrycie to może mieć znaczenie dla wielu schorzeń neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera, Parkinsona, autyzm.”

„Zidentyfikowanie βOHB jako związku między ograniczeniem kalorii i ochroną przed stresem oksydacyjnym otwiera wiele nowych możliwości dla naukowców w celu zwalczania chorób”– powiedział Tadahiro Shimazu, główny autor badań. „W przyszłości będziemy nadal badać rolę βOHB, zwłaszcza, to jak wpływa na ciało i na inne narządy, takie jak serce czy mózg, aby potwierdzić, czy  ochronne działania mogą być stosowane w całym organizmie.”

Podsumowując ostatnią serię naukowych doniesień, stwierdzić można, że w zasadzie naukowcy, choć rozgryźli różne mechanizmy starzenia się, nie odkryli niczego nowego. Od dawna wiadomo bowiem, że dieta o niskiej zawartości tłuszczów, zwłaszcza nasyconych, niskokaloryczna oraz aktywność fizyczna zapewniają lepsze i dłuższe życie. Naukowe potwierdzenia jednak nie zdadzą się na wiele, gdy brak „zdrowych” nawyków.