fbpx
10 Grudzień, 2019
Warszawa
4 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Orzeźwiające napoje nie sprzyjają urodzie….

Ciepłe dni zbliżają się wielkim krokiem, a wraz z nimi ochota na orzeźwiające napoje. Przestrzegajmy klientów o szkodliwych napojach gazowanych.

Wśród klientów naszego gabinetu nie brakuje smakoszy napojów typu „cola”, które stanowią bogactwo cukru, kofeiny, oraz kwasu ortofosforowego.Wiosna to dobry sezon na odnowę naszego ciała. Wiele osób decyduje się na zabiegi upiększająco – wyszczuplające połączone z dietą oraz odpowiednimi ćwiczeniami. Wśród nich nie brakuje takich, którzy zapominają, że słodkie napoje to główny winowajca otyłości.

Tuż po wypiciu szklanki „smacznego” napoju w naszym organiżmie rozpoczyna się kaskada dewastujących reakcji chemicznych.
Najbardziej zdradwliwym składnikiem coli jest cukier. Producent napoju informuje, że 250 ml napoju zawiera 27 gram cukru, czyli ok. 5 łyżeczek od herbaty. W upalne dni bez zastanowienia wypijamy kilka szklanek coli zapominając o negatywnym wpływie „pustych” węglowodanów na organizm. Przyjrzyjmy się, co się dzieje po wypiciu szklanki coli w naszym ciele.

W czasie pierwszyc 10 minut dostarczamy do organizmu takiej ilości cukru, która jest równa ok. 6 łyżeczkom od herbaty. Wielu z nas zastanawia się dlaczego jest w stanie przyjąć taką ilość „białej śmierci” bez uczucia nazbyt słodkiego aromatu. Tajemnica tkwi w kwasie ortofosforowym, który działa zakwaszająco i maskuje odczucie słodkości.

Po 20 minutach wraz ze wzrostem stężenia cukru we krwi podnosi się poziom insuliny. Głównym działaniem hormonu jest zamiana cukru w tłuscze, które ulegają magazynowaniu.

Po 40 minutach niemal całkowicie zostaje wchłonięta kofeina zawarta w coli. Wzrasta ciśnienie krwi, a poprzez zablokowanie receptorów adenozynowych w mózgu jesteśmy pobudzeni.

Po 45 minutach dochodzi do intensywnej produkcji dopaminy i stymulacji układu nagrody w mózgu. Jest to mechanizm bardzo zbliżony do działania narkotyków.

Pow. 60 min.
gdy nasz układ trawienny poradził sobie z nadmiarem cukru dochodzi do wydalenia wraz z moczem spore ilości wapnia, magnezu, cynku i sodu. Po znacznym spadku cukru i wypłukaniu z organizmu niezbędnych mikro i makroelementów czujemy się znużeni.

Warto nakłaniać klientów do gaszenia pragnienia wodą mineralną, Muszą zdawać sobie sprawę, że spożywanie napojów gazowanych sprzyja otyłości i wywołuje próchnicę zębów. Ponadto wywiera niekorzystny wpływ na zachowanie, zwiększa pobudliwość i utrudnia koncentrację.