fbpx
27 Maj, 2020
Warszawa
19 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Papryka może pomóc w odchudzaniu

Doprawianie posiłków mieloną ostrą papryką może zmniejszać apetyt i pomagać w odchudzaniu – informuje pismo „Physiology &Behavior”. Jak wynika z badań zespołu prof. Richarda Mattesa z Purdue University (USA), niewielkie ilości papryki skutecznie powściągają apetyt – zwłaszcza w przypadku osób, które nie są przyzwyczajone do tej ostrej przyprawy.

Profesor Mattes uważa, że dzięki połączeniu wielu drobnych działań – takich jak dodawanie do potraw sproszkowanej papryki – ze zdrową dietą i wysiłkiem fizycznym – możliwe będzie zahamowanie narastającej epidemii otyłości.

Wcześniejsze badania wykazały, że kapsaicyna, która nadaje papryce jej ostry smak może zmniejszyć głód i przyspieszyć spalanie kalorii. Jednak stosowane dawki papryki znacznie przekraczały wytrzymałość przeciętnego Amerykanina.

Badania Mattesa dotyczyły suszonej, mielonej papryki Cayenne w rozsądniejszych ilościach – około 1 grama, czyli pół łyżeczki.

W trwających badaniach brało udział 25 osób bez nadwagi – 13 z nich lubiło pikantne potrawy, zaś 12 – nie lubiło. Osoby nieprzyzwyczajone do papryki wolały zadowolić się 0,3 grama przyprawy, podczas gdy koneserzy potrzebowali 1,8 grama.

Jak zaobserwowano, pod wpływem papryki podnosiła się temperatura wnętrza ciała i przyspieszała przemiana materii, a w przypadku osób wcześniej niestosujących papryki malał apetyt – zwłaszcza na potrawy tłuste, słone i słodkie.

Według naukowców, niecodzienny bodziec działa silnie i może tracić na skuteczności w miarę przyzwyczajania. Biorąc ten fakt pod uwagę, można ułożyć maksymalnie skuteczną dietę z dodatkiem papryki. Nie należy przy tym stosować papryki w kapsułkach, ponieważ smak maksymalizuje jej działanie na apetyt.

Źródło: PAP