fbpx
22 Wrzesień, 2019
Warszawa
22 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Piwo sprzyja łuszczycy

 

Większość kobiet gustuje w ?szlachetnych? trunkach, takich jak wino czy wyszukane drinki. Dla nielicznych amatorek piwa, mamy niestety złe wieści. Regularne picie tego trunku zwiększa ryzyko zachorowania na łuszczycę.

Dr Abrar A. Qureshi z Brigham and Woman’s Hospital przeanalizował wyniki badań ponad 80 tysięcy kobiet. Na przestrzeni kilkunastu lat odnotowywano ilość wypijanego przez panie alkoholu i ewentualne występowanie łuszczycy. Okazało się, że kobiety, które piły powyżej 5 piw tygodniowo miały 2,3-krotnie większe ryzyko zachorowania niż abstynentki. W przypadku wina, wódki i piwa light nie zaobserwowano związku z chorobą.

Dlaczego tyko piwo powoduje wzrost prawdopodobieństwa zachorowania na łuszczycę? Być może jest to spowodowane przebiegiem procesu produkcyjnego tego trunku. Fermentacja piwa wymaga zastosowania źródła skrobi ? najczęściej jęczmienia, który z kolei jest surowcem bogatym w gluten. Wielu pacjentów cierpiących na łuszczycę jest szczególnie wrażliwa na ten składnik. Nadmierna ekspozycja na gluten, może się więc przyczynić do ujawnienia się choroby.

Wszystkim załamanym fankom piwa, polecamy kieliszek wina z odmładzającymi przeciwutleniaczami lub oddanie się całkowitej prozdrowotnej abstynencji.

Źródło: Kopalnia Wiedzy