fbpx
27 Maj, 2020
Warszawa
19 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Polskie wafelki bez kalorii

Polscy naukowcy zaprojektowali dietetyczne wafelki, które nie powodują przybierania na wadze i mogą być spożywane przez osoby na diecie bezglutenowej.

Specjaliści od żywienia chyba zaczęli zdawać sobie sprawę, że namawianie ludzi do rezygnacji z niezdrowych przekąsek nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Postanowili więc zminimalizować problemy jakie sprawia nam nadmierne korzystanie z tuczącego jedzenia i zmodyfikować najczęściej spożywane przysmaki. Ostatnio pisaliśmy o dodatku do żywności przyspieszającym metabolizm i nieszkodliwym substytucie soli. Dzisiaj dotarły do nas informacje o kolejnym dietetycznym odkryciu, tym razem autorstwa polskich naukowców.

Badacze z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu postanowili wykorzystać celulozę pozyskiwaną z łusek gryki. Celuloza nie jest trawiona przez ludzki przewód pokarmowy, więc wafelki stworzone w oparciu o tą substancję nie powodują tycia.

Dodatkową zaletą dietetycznych wafelków jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy. Produkty tworzone z celulozy mogą być również spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę (nie podnoszą poziomu cukru we krwi) oraz nie tolerujące glutenu. Przełomowy wynalazek został już opatentowany

Kierująca zespołem dr Joanna Harasym rozpoczyna pracę nad kolejnym produktem. Będzie próbowała stworzyć gryczane piwo, które wprawdzie nie będzie obojętne dla naszej figury, ale przynajmniej dostarczy wielu cennych substancji odżywczych.

Źródło: PAP LIfe