fbpx
25 Maj, 2019
Warszawa
14 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Pomidorowa ochrona skóry

Badania dowodzą, że spożywanie przecierów pomidorowych może chronić skórę przed promieniowaniem słonecznym dzięki zawartości likopenu.

Grupa probantów licząca 20 osób codziennie przez 12 tygodni spożywała pięć łyżek stołowych przecieru pomidorowego oraz 10 g oliwy z oliwek. Grupa kontrolej podawano samą oliwę z oliwek.

Skóra ochotników została poddana działaniu promieniowania UV przed i po zakończeniu testu. Badania wykazały, że osoby spożywające przeciery pomidorowe mają zwiększoną o 33% ochronę przeciwsłoneczną w porównaniu do grupy kontrolnej, która spożywała jedynie oliwę z oliwek.

Ochrona jaką zapewniły pomidory odpowiadała SPF 1.3.

Korzystne właściwości pomidorów zawdzięcza się likopenowi, który neutralizuje procesy wywołane przez promieniowanie UV (w szczególności reakcje wolnorodnikowe) które są przyczyną uszkodzeń komórek skóry.

Badania dowiodły także, że przecier pomidorowy zwiększa syntezę kolagenu.

Naukowcy podkreślają, że nie należy odrzucać kremów zawierających filtry przeciwsłoneczne na korzyść przecierów pomidorowych. Pomidory powinny stanowić jedynie cenny dodatek do zachowania dobrej kondycji skóry.