fbpx
28 Maj, 2020
Warszawa
19 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Powstała alternatywa dla niezdrowej soli

Sól jest jednym z najpoważniejszych wrogów w naszej walce o zdrowie i zgrabną sylwetkę. Wielu osobom ciężko zrezygnować ze słonych produktów i potraw. Być może już wkrótce nie będziemy zmuszeni do takich wyrzeczeń. Naukowcy pracują powiem nad zdrowym zamiennikiem wszechobecnej przyprawy.

Prace badaczy usiłujących wyeliminować sól z naszego jadłospisu koncentrują się na znalezieniu skutecznego zastępcy lub zwiększeniu „słoności” samej soli. To drugie rozwiązanie pozwoliłoby zmniejszyć ilość przyprawy dodawanej do potraw i co za tym idzie – zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Zespół Bettiny Wolf z Uniwersytetu w Nottingham dowiódł, że zastosowanie substancji o nazwie dekstran powoduje zwiększenie odczucia słoności badanego roztworu. Dekstran jest polimerem glukozy pozyskiwanym ze śluzu pokrywającego komórki bakterii Leuconostoc mesenteroides.

Przeprowadzono już pierwsze próby z 30% dekstranem. Ochotnikom podano próbki zawierające podobną ilość soli. Niektóre z nich zawierały badany polimer. Okazało się, że próbki zawierające dekstran wydawały się bardziej słone. Należy również zaznaczyć, że dodanie polimeru nie miało wpływu na zwiększenie wyczuwania smaku słodkiego (dekstran jest polimerem glukozy).

Źródło: Kopalnia Wiedzy