fbpx
24 Maj, 2020
Warszawa
12 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Probiotyk pomoże schudnąć

Irlandzcy naukowcy odkryli, że kwas rumenowy obecny w jednym z probiotyków, pozwala zredukować ilość tkanki tłuszczowej nawet w odległych partiach ciała.

Na uniwersytetach College Cork i Teagasc przeprowadzono eksperymenty z udziałem myszy, w których udowodniono, że probiotyki zawierające kwas rumenowy mogą skutecznie redukować nadmiar tkanki tłuszczowej.

Kwas rumenowy, czyli sprzężony kwas linolowy (CLA), obecnie produkowany jest przez jeden ze szczepów Lactobacillus. Naturalnie występuje w wołowinie i pełnotłustym nabiale. Dotychczas udało się udowodnić przeciwnowotworowe i odchudzające właściwości badanej substancji.

Głównym problemem, który stał na drodze do efektywnego zastosowania terapeutycznego był fakt, że CLA naturalnie wytwarzają chorobotwórcze bakterie Propionibacterium acnes. Naukowcom z Alimentary Pharmabiotic Centre (APC) udało się jednak przenieść odpowiednie geny P. acnes do Lactobacillus i dzięki temu „dobre” bakterie mogły rozpocząć produkcję poszukiwanej substancji.

Dotąd wykazano, że CLA usuwa niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby, które często towarzyszy otyłości. Oznacza to, że zwiększanie stężenia CLA w wątrobie przez strawienie szczepu probiotyku ma znaczenie terapeutyczne. Co więcej, tłuszcz nie jest nieczynną warstwą otaczającą nasze ciało, jest aktywny i ma działanie prozapalne oraz stanowi czynnik ryzyka dla wielu chorób, w tym nowotworów. Nasze studium pokazuje, że można to zmienić, bazując na interakcjach dieta-bakterie-gospodarz w obrębie jelita – tłumaczy dr Catherine Stanton.

Źródło: Kopalnia Wiedzy