fbpx
23 Maj, 2019
Warszawa
14 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Przyprawy konserwantami w kosmetykach

Olej z liści curry o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych połączono z olejem z liści cynamonowca, znanym środkiem bakteriobójczym i dezynfekującym, zawierającym antyseptyczny eugenol. Okazało się, że udało się stworzyć skuteczny, naturalny konserwant mogący znaleźć zastosowanie w kosmetykach.


Salicylates and Chemicals Pvt
. Ltd stworzyło alternatywę dla syntetycznych środków konserwujących stosowanych w kosmetykach. Sali Natural CCL (INCI: Murraya Koenigii(Curry) Leaf Oil (and) Cinnamomum Zeylanicum(Cinnamon) Leaf Oil) to płynny konserwant o szerokim spektrum działania, oparty na naturalnych składnikach.

Wg koncernu Sali Natural CCL wykazuje aktywność zarówno wobec bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, drożdży oraz pleśni. Najlepiej sprawdza się w preparatach o pH 6,0, lecz może być stosowany również w produktach kosmetycznych o pH z zakresu 3,0-7,0, takich jak szampony, żele pod prysznic, płyny do kąpieli, śmietanki, płyny, emulsje i żele. Środek konserwujący zachowuje swoje właściwości nawet w temperaturze do 60°C i może być dodany na każdym etapie procesu produkcji kosmetyku, przy zastosowaniu intensywnego mieszania i miksowania. Ponadto jest on neutralny chemicznie i nie wchodzi w reakcje z innymi wyciągami roślinnymi czy stosowanymi środkami syntetycznymi.