Do góry

Rosaceae – bomba związków aktywnych

W ostatnich latach w przemyśle kosmetycznym obserwuje się powrót do produkcji kosmetyków określanych jako naturalne, a bazujących na surowcach roślinnych, bogatych w aktywne biologicznie związki. Bardzo cenioną rodziną, z której pozyskuje się tego typu surowce, jest rodzina Rosaceae – Różowate.

Rodzina Rosaceae – Różowate, to największa rodzina z rzędu różowców (Rosales). Składa się z ponad 100 rodzajów roślin, do których należy 3.000 gatunków  drzew, krzewów i roślin zielnych. Klasyfikowana do roślin okrytonasiennych. W polskiej florze występuje ok. 150 przedstawicieli tej rodziny.

Rośliny z rodziny Rosaceae zawierają szereg związków czynnych, które wykazują wysoką aktywność biologiczną na skórę i błony śluzowe. Związki te odgrywają istotną rolę w preparatach kosmetycznych. Stosowane zewnętrzne wykazują właściwości zmiękczające, przeciwzapalne, ściągające, chłodzące i rozgrzewające. W preparatach kosmetycznych często obecne są wyciągi bogate w polifenole.Garbniki mają działanie przeciwbakteryjne, wysuszające, ściągające. Flawonoidy posiadają aktywność uszczelniającą naczynia włosowate, przeciwalergiczną, antyoksydacyjną,  przeciwzapalną, modulującą działanie wielu enzymów. Antocyjany uszczelniają naczynia krwionośne, wiążą metale ciężkie i działają antyoksydacyjne. Oleje tłuste stosowane w preparatach kosmetycznych odżywiają, wygładzają, zmiękczają naskórek, niektóre z nich ściągają pory, poprawiają koloryt skóry, hamują proces starzenia i uelastyczniają skórę. Kwasy organiczne przywracają kwaśny odczyn, działają ściągająco i uodparniająco na czynniki zewnętrzne. W zależności od rodzaju kwasu, mogą złuszczać naskórek, hamować wydzielanie łoju, usunąć przebarwienia, poprawić strukturę włókien kolagenowych, polepszyć uwodnienie.

Stąd też gatunki z rodziny Rosaceae stanowią bardzo atrakcyjną dla przemysłu kosmetycznego grupę roślin i coraz częściej przygotowywane z nich wyciągi lub też izolowane związki wchodzą w skład różnego typu produktów kosmetycznych: kremów, toników, pomadek do ust,  masek, peelingów, preparatów antycellulitowych, szamponów oraz odżywek do włosów i innych.

Olejki eteryczne pozyskiwane z kwiatów i owoców gatunków rodziny różowatych zajmują istotne miejsce w przemyśle perfumeryjnym. Na szczególną uwagę zasługuje tu olejek różany, który również znalazł szerokie zastosowanie w aromaterapii.

Pomimo niewątpliwego uznania, którym cieszą się zwłaszcza gatunki jadalne oraz rośliny ozdobne rodziny różowatych, badania nad przedstawicielami Rosaceae powinny być kontynuowane. Wydaje się, że rodzina ta może dostarczyć przemysłowi kosmetycznemu wiele niezwykle cennych substancji zarówno o działaniu pielęgnacyjnym, jak i leczniczym. Tu można również poszukiwać nowych inspiracji dla przemysłu perfumeryjnego.