fbpx
27 Maj, 2020
Warszawa
20 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Śliwki i brzoskwinie poskromią nowotwory?

Najnowsze wieści z frontu walki z nowotworami donoszą o doskonałych właściwościach związków zawartych w śliwkach i brzoskwiniach. Substancje te niszczą komórki agresywnego raka piersi, oszczędzając zarazem komórki zdrowe.

Amerykańscy naukowcy przebadali wpływ ekstraktu z ciemnej odmiany śliwek oraz ekstraktu z brzoskwiń na dwa rodzaje komórek raka piersi. Wyniki eksperymentu przeprowadzonego w ośrodku badawczym Texas AgriLife Research w College Station w Teksasie wskazują na niszczące działanie obu wyciągów na komórki agresywnego nowotworu. Co więcej, w mniejszych stężeniach użytych do terapii mniej groźnych nowotworów, ekstrakty te nie miały żadnego negatywnego wpływu na komórki zdrowe.

Za wspaniałe przeciwnowotworowe właściwości śliwek i brzoskwiń odpowiadają zawarte w nich związki fenolowe, które z resztą w kolejnych badaniach różnych surowców pochodzenia roślinnego, osiągają coraz lepsze wyniki.

Jak mówi współautor badań dr. David Byrn  – Wyniki te są bardzo obiecujące, gdyż sugerują, że składniki naszej diety mogą stać się alternatywą dla standardowej chemioterapii, która uszkadza nie tylko komórki raka, ale też zdrowe, przez co znacznie obciąża organizm chorego.

W przyszłości naukowcy mają zamiar przebadać wyciągi z brzoskwiń i śliwek na komórkach innych złośliwych nowotworów. Mają nadzieję, ze kolejne testy pomogą przybliżyć mechanizm antynowotworowego działania związków fenolowych zawartych w omawianych ekstraktach.

Źródło: Rynek Zdrowia